Сви знамо да треба да се хранимо здравије. Побољшање исхране смањује ризик од низа болести, јача имунитет и подржава развој мозга.
Ново истраживање је показало да би вам укључивање пет специфичних намирница у оброке могло помоћи да живите дуже.
Амерички научници су открили да једење интегралних житарица, воћа, поврћа без скроба, орашастих плодова и незасићених уља може помоћи у смањењу ризика од неких смртоносних стања, одржавајући вас дуже у животу.
Ова здрава биљна храна је такође повезана са ниским ризиком од хроничних болести, као што су болести срца, рак дебелог црева, дијабетес, мождани удар итд.
Истраживачи су анализирали исхрану и здравствене резултате преко 100.000 учесника током три деценије.
Открили су да су они који су јели више веганске исхране, једући храну поменуту горе, имали 15 посто мање шансе да умру од рака или срчаних болести.
Иста група је такође имала 20 посто мањи ризик од умирања од неуродегенеративних болести попут деменције и 50 посто мањи ризик од умирања од респираторних болести.
У међувремену, они који су конзумирали мање биљне хране и више не-веганске хране, као што су месо и јаја, имали су већу вероватноћу да ће завршити са хроничним болестима.
Воће и поврће су део уравнотежене исхране и могу вам помоћи да останете здрави.
Не само да садрже добар извор витамина и минерала, укључујући витамин Ц и калијум, већ су и одличан извор влакана, која одржавају рад црева.
Поврће које није скробно, као што су шпаргле, купус и спанаћ, садржи мање угљених хидрата и калорија од својих скробних парњака, али је и даље пуно хранљивих материја.
То значи да можете јести велике порције поврћа без скроба без уноса довољно калорија да бисте добили на тежини.
Слично томе, интегралне житарице, као што су смеђи пиринач, овсена каша и хлеб од целог зрна, обезбеђују обиље влакана, витамина, минерала и других хранљивих материја.
Истраживања су показала да цела житарица могу смањити ризик од дијабетеса, срчаних болести и високог крвног притиска.
Орашасти плодови, укључујући бадеме, орахе и пистаће, добар су извор протеина.
Док незасићена уља, као што су маслиново уље и авокадо, садрже добре масти и друге хранљиве материје које пружају заштитне ефекте против срчаних болести и дијабетеса.
Јаја су богата протеинима, здравим мастима, витаминима, минералима и јединственим антиоксидансима. Међутим, неке студије сугеришу да подижу лош холестерол у крви, што може повећати ризик од срчаног или можданог удара.
Саветује се да не једете више од три јаја дневно.
Ako se pitate kako da izgubite pet kilograma bez puno odricanja, imamo rešenje!
Преузмите андроид апликацију.