Истраживања показују да конзумирање намирница које садрже велике количине антиоксиданата доприноси смањењу запаљења у организму и самим тим смањењу ризика од хроничних болести, као и одређених врста рака.
Лекари зато саветују да што више ових намирница унесемо у свакодневну исхрану како бисмо одржали што боље здравље, али и смањили ризик од потенцијалних болести.
Боровнице
Иако су све врсте бобичастог воћа богате антиоксидансима, боровнице их имају највише. Како објашњавају нутриционисти, једињења антоцијанина која им дају карактеристичну љубичасто-плаву боју повезана су са превенцијом хроничних здравствених проблема као што су кардиоваскуларне болести, рак и дијабетес.
Парадајз
Парадајз је још једна намирница богата антиоксидансима за које је доказано да смањују упале у нашем телу, највише захваљујући једињењима која се боре против слободних радикала, укључујући ликопен, витамин Ц, бета-каротен и бројне флавоноиде. Главна функција ликопена у парадајзу сматра се потенцијалним агенсом у борби против рака.
Наранџе
Агруми, посебно поморанџе, препуни су витамина Ц. Дијететичари објашњавају да је овај витамин снажан антиоксиданс који би могао да игра важну улогу у смањењу ризика од кардиоваскуларних болести, можданог удара, васкуларне дисфункције и неких врста рака.
Спанаћ
Ово зелено поврће је добро познато по својим хранљивим састојцима попут гвожђа и витамина К, а такође је препуно разних антиоксиданата, укључујући кемпферол, кверцетин, лутеин и зеаксантин. Наиме, лутеин и зеаксантин повезују се са добрим видом и здрављем очију, кемпферол доприноси превенцији рака, док се кверцетин често наводи као састојак за бољу стимулацију здравља срца, објашњавају стручњаци.
Тамна чоколада
Иако многи људи то никада не би помислили, црна чоколада садржи велике количине антиоксиданата, посебно флавоноида. Ове супстанце могу играти улогу у здрављу срца и превенцији рака, као и у смањењу упале у телу.
Ako ste uvek gladni ovih 5 „običnih“ namirnica će zaustaviti taj osećaj
Преузмите андроид апликацију.