Иако се чини да неке намирнице немају рок трајања, оне губе својства након неког времена.
Многе намирнице које чувамо у остави дуго трају, али то што нешто још није истекло не значи да је у идеалном стању за конзумацију.
Oво је списак намирница које обично држимо предуго.
Киноа
Рок трајања целих зрна као што је киноа у великој мери зависи од њиховог садржаја масти. Топлота, ваздух и влага су прва три непријатеља житарица јер могу негативно утицати на њихова здрава уља, што заузврат може довести до ужеглог зрна. Након три месеца, отворена кутија житарица ће изгубити свежину услед излагања ваздуху, али затворена кутија би требало да траје до годину дана. Житарице увек треба да изгледају и миришу благо слатко или без мириса. Ако осетите пљеснив или мастан мирис, баците их.
Куркума
Млевени зачини попут куркуме, црвене паприке и мушкатног орашчића губе својства након отприлике две до три године. Једење старих зачина није штетно по здравље, али неће додати укус јелима нити помоћи у побољшању здравља. Урадите брзи тест мириса зачина, ако мирише свеже можете га користити, а ако има пљеснив мирис, замените зачине новим.
Прашак за пециво
За састојке за печење важе иста правила као за зачине. Кесе прашка за пециво и соде бикарбоне временом ће изгубити снагу квасца, што нимало неће помоћи ни бисквиту ни торти. Проверите њихову ефикасност једноставним експериментом – помешајте соду бикарбону са сирћетом и прашак за пециво са топлом водом. Ако се пени и појаве мехурићи, то значи да су састојци још увек довољно свежи.
Чај
Кесице чаја треба конзумирати у року од годину дана јер ће уља у чају остарити и дати му лош укус. Исто важи и за кафу. Најбоље их је конзумирати у року од две до четири недеље, док инстант кафа задржава свежину до два месеца.
Ораси и семенке
Орашасти плодови и семенке обично имају велику количину уља које ће се покварити након неколико месеци у остави. Знаци да су ораси или бадеми ужегли су мирис траве или боје и тамни или масни изглед. За оптималну свежину и дуговечност, ставите орашасте плодове и семенке у провидну врећу за замрзавање и чувајте у фрижидеру. Овако замрзнуте, могу се чувати до годину дана.
Брашно од целог зрна
Већина људи држи брашно у остави, али га заправо треба чувати у фрижидеру или замрзивачу да би дуже остало свеже. Наиме, брашно од целог зрна пре ужегло од белог брашна, што не утиче на безбедност хране, али утиче на квалитет и укус. Брашно од целог зрна траје до осам месеци у фрижидеру и до годину дана у замрзивачу.
Смеђи пиринач
Иако је смеђи пиринач мало здравија алтернатива белом пиринчу, не траје ни приближно толико на полици у остави. Незасићене масти у смеђем пиринчу ће ужеглити за око шест месеци. Можете га чувати у замрзивачу до годину дана. браон шећер Отворена врећа смеђег шећера ће се осушити и стврднути од излагања ваздуху након четири месеца у остави. Ставите смеђи шећер у пластичну врећицу која се може поново затворити или у херметички затворену посуду да би остао мекан и трајао дуже.
Чоколада
Што је већи садржај млека, бржи је рок трајања. Горке и тамне чоколаде имају веће шансе да преживе дуг боравак у остави. Неотворена бела и млечна чоколада могу да се чувају у остави од шест до 12 месеци, а и дуже у фрижидеру. Отворено, око четири до осам месеци. Чоколада за кување, црна чоколада и чоколада са високим процентом какаоа ће трајати најмање две године ако су неотворене, а ако су отворене, користите унутра годину дана.
Маслиново уље
Светлост и топлота нису пријатељи маслиновог уља. Од старе флаше маслиновог уља нећете се разболети, али ће отворена флаша променити укус уља после шест месеци. Зато је боље купити маслиново уље или друга уља која можда нећете често користити у малим бочицама, како бисте их потрошили пре него што се укус поквари.
Конзервирано поврће
Иако конзервирано поврће може дуго да траје, што га дуже држите на полици, већа је вероватноћа да ће се текстура конзерве погоршати и укус поврћа постати „метални“. Конзервирано поврће са високим садржајем киселине попут киселих краставаца може трајати 12 до 18 месеци, али конзервирано поврће са ниским садржајем киселине као што је кукуруз може трајати до пет година. Конзервирани производи обично безбедни за јело након датума „употребе до” или „најбоље до” све док паковање нема удубљења, рђе или избочине.
Пиво
Чување пива на собној температури није нужно лоше за његов укус, али га може брже покварити. После отприлике четири месеца, топлота, светлост и ваздух могу да продру у поклопце боца. Хладњак је најбољи за сва пива.
Кромпир
Обично траје до два месеца у остави. Знаћете да је кромпир изгубио свежину када никне или се појаве црне мрље на кожици.
Бели лук
Популарни зачин најбоље је чувати у тамној, хладној остави до три месеца у мрежастим кесама. Наиме, ако се предуго чува, бели лук ће почети да се суши и ниче. Ниједно није штетно, али и једно и друго су показатељи да бели лук више није квалитетан.
Ovo su najčešće greške: Tri razloga zbog kojih vam se zimnica kvari
Преузмите андроид апликацију.