Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Намирницe које могу помоћи у одржавању стабилног крвног притиска и брзо побољшати стање када осетите непријатне симптоме

Слабост, вртоглавица, знојење, умор. Ако вам је крвни притисак природно низак, лето може бити ваш непријатељ број један. Међутим, добра вест је да исхрана може много помоћи.
Фото: Pixabay/Myriams-Fotos

Врући дани доносе изазове свима, али за људе са ниским крвним притиском (хипотензијом) могу изазвати озбиљне проблеме: од несанице и поспаности, па чак и несвестице. Иако је низак крвни притисак често мање ризичан од високог крвног притиска, може значајно нарушити квалитет живота, посебно лети када се више знојимо и губимо електролите.

Зато су правилна исхрана и хидратација кључни за ублажавање симптома.

У наставку вам доносимо намирницe које могу помоћи у одржавању стабилног крвног притиска и брзо побољшати стање када осетите непријатне симптоме.

Маслине

Природно богате натријумом, маслине помажу у задржавању више течности у крвним судовима, што подиже крвни притисак. Идеалан су додатак доручку или лаганој ужини. Поред тога, садрже здраве масти које позитивно утичу на кардиоваскуларни систем. Конзумирајте их умерено, због високог садржаја соли.

Сир (фета, пармезан, чедар)

Сланији сиреви садрже више натријума, што помаже у борби против ниског крвног притиска. Комбинација протеина и соли даје енергију и помаже у стабилизацији циркулације. Лако се уклапају у летње салате или сендвиче, а идеалне су за доручак са маслинама и јајима.

Банане

Банане су богате калијумом, што помаже у балансирању електролита. Помажу у побољшању циркулације и пружају брз извор енергије. Идеална су ужина током врућег дана, лако се варе и практичне су за понети са собом, само бирајте оне које нису превише зреле.

Цвекла (посебно сок)

Цвекла стимулише ширење крвних судова и побољшава оксигенацију ткива. Посебно је корисна код осећаја слабости и вртоглавице. Богата је гвожђем, фолном киселином и нитратима. Сок од цвекле је најбоље пити ујутру, разблажен водом.

Орашасти плодови (бадеми, ораси, лешници)

Захваљујући здравим мастима и магнезијуму, стабилизују крвни притисак и ниво енергије. Пружају дуготрајан осећај ситости без налета шећера. Идеалне су као ужина, а препоручена количина је шака дневно.

Црна чоколада (мин. 70% какаоа)

Садржи теобромин и мале количине кофеина, који може благо повећати крвни притисак. Поред тога, богата је антиоксидансима који побољшавају циркулацију. Мала количина (1-2 коцкице) такође може побољшати расположење, али је важно да има висок проценат какаоа.

Јаја

Садрже витамин Б12 и протеине који помажу у одржавању здравог крвног притиска и шећера у крви, лако се припремају и могу бити део сваког оброка. У комбинацији са сиром и зеленом салатом добијате савршен доручак који одмах спречава потенцијалне проблеме са крвним притиском током остатка дана.

Шаргарепа

Шаргарепа стимулише циркулацију и садржи природне шећере који пружају благу енергију. Може се конзумирати сирово, кувано или као свеже цеђени сок. Богато је бета-каротеном и влакнима, а практичне је и за ужину у покрету.

Суво грожђе

Суво грожђе се традиционално користи за низак крвни притисак јер помаже функцији надбубрежних жлезда. Препоручује се да их потопите у воду преко ноћи и једете ујутру. Богати су природним шећерима и гвожђем, брзо обнављају енергију и стабилизују крвни притисак.

Како се праве бечке шницле: Да би биле сочне и укусне, кувари у пох стављају 1 необичан састојак

Преузмите андроид апликацију.