Унос кључног минерала је једнако важан као и смањење уноса соли када је у питању висок крвни притисак.
Смањење количине соли која се конзумира је била централна компонента здравствених савета усмерених на контролу хипертензије, како се то стање још назива.
То је зато што со чини да ваше тело задржава воду, стварајући додатни притисак на зидове крвних судова.
Међутим, нова истраживања су показала да конзумирање кључног минерала – калијума – такође може бити кључ за контролу крвног притиска.
Висок ниво калијума налази се у целој храни, што је један од разлога зашто су свеже воће и поврће тако добри за вас.
Намирнице богате есенцијалним минералима укључују:
Махунарке
Орашасти плодови
Зелено лиснато поврће
Банане
Киви
Прерада хране има тенденцију да смањи количину калијума у производима, а често се замењује натријумом – јефтинијим састојком.
Познато је да потрошња натријума и калијума утиче на крвни притисак.
Недавни рад на заменама соли обогаћеним калијумом је нагласио како повећање количине калијума коју једете може бити кључно за управљање фаталном хипертензијом.
Преузмите андроид апликацију.