Нека храна је заиста лек. Намирнице богате витаминима јачају кости, али имају и моћ да ублаже главобољу и прехладу, сматрају стручњаци. Иако не постоје чаробне намирнице, неке у комбинацији могу деловати као природни појачивач здравља.
Сардине за здравље костију
Сардине су мале, али пуне омега-3 масних киселина. Порција од 100 грама ове рибе садржи 3 грама омега-3 масних киселина, што је чини једним од најбогатијих извора здравих масти. Истраживања су показала да омега-3 масне киселине смањују ризик од прелома, као и губитка коштане масе. 100 грама сардина садржи и 4 микрограма витамина Д који је кључан за здравље костију јер регулише количину калцијума и фосфата у организму, који су потребни за одржавање здравих костију, зуба и мишића. И рибље кости су пуне калцијума, који додатно јача кости.
Кафа против главобоље
У умереним количинама, кафа може да смири главобољу.
Бели лук за прехладу
Истраживачи су показали да бели лук може помоћи да се решите цурења из носа и упале грла. Бели лук садржи биоактивна органосумпорна једињења која могу побољшати имунолошку функцију.
Кељ за посекотине
Прекомерно крварење након малог посекотина је знак да не једете кељ. Ово зелено лиснато поврће садржи пуно витамина К, који је неопходан за згрушавање крви. Садржи око 40 микрограма витамина К на 100 грама поврћа, што је око половине препорученог дневног уноса за жене и трећине дневног уноса за мушкарце. Ако немате довољно витамина К у телу, већа је вероватноћа да ћете више крварити и имати модрице.
Јабуке за здрава црева
Јабуке су пуне влакана и могу учинити чуда за здравље црева. Познато је да растворљива влакна могу да ублаже затвор, а има их и у другом воћу, али и поврћу, семенкама, орасима и махунаркама.
Преузмите андроид апликацију.