Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Намирнице које имају највише витамина Д: Посебно су важне током зиме

Витамин Д је веома значајан нутритивни елемент, који јача кости, утиче на добро расположење, али и на здравље и функционалност целог организма.
Фото: Pexels/Karolina Grabowska

Поред сунца и исхране, извор витамина Д су и суплементи, али уколико желите потпуно природно да уносите овај витамин требало би да у свој јеловник уврстите намирнице са следећег списка, поготово у хладним зимским данима, када нам мањка сунца.

Намирнице богате витамином Д су углавном риба и пуномасни млечни производи, затим говеђа јетра, сојино млеко, јегуља и рибље уље. Како би се извукао максимум из витамина Д, потребно је комбиновати га са магнезијумом и калцијумом.

Печурке

Што су осунчаније, то су печурке пуније витамина Д. Осим осталих корисних нутријената, једна печурка има од 2 до 5 UV витамина Д. Такође, печурке обезбеђују довољне количине селена и гвожђа, а богате су и антиоксидантима који тело чисте од слободних радикала и ослобађају од штетних токсина.

Сир

Од врсте сира зависи и калоријска вредност коју имају, а која начешће долази од количине масти. Слично је и са количином витамина Д коју садржи сир. Фета, на пример, има мање витамина Д у односу на гауду. Заједничко им је то што сви садрже неопходне протеине, минерале и витамине.

Цеђена поморанџа

Чаша цеђеног сока од поморанџе богата је калцијумом и витамином Д, али и минералима који јачају зубе и кости. Количина витамина Д из цеђеног сока поморанџе помаже да се лакше апсорбује и калцијум који се у њему налази.

Пуномасни јогурт

Поред витамина Д, јогурт садржи и висок број различитих минерала, од магнезијума и калцијума до корисних бактерија и витамина групе Б.

Осим тога, јогурт је богат калијумом, фосфором, јодом и цинком, као и витамином Б5. Из групе витамина Б, ту је и витамин Б12 који чува нервни систем.

Само једна порција јогурта са воћем помаже мишићима да се опораве после тренинга, с обзиром на то да је јогурт богат аминокиселинама и протеинима.

Жуманце

Јаја су одличан извор витамина А, Д, Б2, Б12, гвожђа, цинка, калцијума, магнезијума и рибофлавина. Жуманце је најбогатији део јајета који осим протеина има висок садржај минерала и витамина, а нарочито витамина Д. Витамин Д управо има улогу да апсорбује остале витамине који иду уз њега.

Da li držite krompir u vodi pre nego što ga ispržite? Evo zašto to nije baš dobro činiti

Преузмите андроид апликацију.