Кефир садржи три пута више пробиотика од јогурта, због чега је користан за здравље црева и цео имуни систем. Као и јогурт, кефир је ферментисано млеко.
За разлику од јогурта, има танку конзистенцију. Може се похвалити и три пута више пробиотика од јогурта, због чега доприноси здрављу црева, имуног система и система за варење.
Поред тога, има низак садржај лактозе, што га чини безбедним чак и за људе осетљиве на млечне производе.
Умирује цревни систем
Храна богата пробиотицима, као што је кефир, помаже у одржавању деликатне равнотеже микроба у цревима, што може смањити проблеме са варењем. Преглед студија из 2020. године открио је да конзумација пробиотика може смањити симптоме гастроезофагеалне рефлуксне болести као што су жгаравица, мучнина и бол у стомаку. Истраживачи повезују ову корист са пробиотицима који појачавају имуни одговор тела производњом масних киселина као што је млечна киселина.
Јача кости
Кефир је богат калцијумом и витамином К2, који помажу у одржавању јаких костију и штите од прелома. Прегледом студија из 2018. године утврђено је да је витамин К2 кључан за формирање нових костију и превенцију губитка коштане масе, факторе који могу значајно смањити ризик од прелома.
Ублажава стрес
Конзумација кефира као део уравнотежене исхране може допринети смањењу анксиозности, према истраживању. Истраживање је укључивало студију у којој су волонтери пратили дефинисани план исхране у периоду од четири недеље. Група за исхрану јела је храну погодну за црева као што су кефир, јабуке и празилук током експерименталног периода. За разлику од њих, контролна група није драстично променила своје навике у исхрани. Истраживачи су открили да је група на дијети доживела краткорочна побољшања у свом одговору на стрес, док контролна група није. Један од могућих разлога за то је здрава равнотежа цревних бактерија које стимулишу производњу хормона због којих се осећамо добро, укључујући серотонин.
Šta se dešava u vašem telu ako unesete više soli nego što vam je potrebno?
Преузмите андроид апликацију.