Почетна > Србија
Србија

НАЛЕД представио 35 мера за бржи економски развој

НАЛЕД је данас представио премијерки Ани Брнабић и министрима предлоге 35 мера за унапређење услова пословања, које сматра приоритетним за убрзање економског раста, развој привреде и привлачење инвестиција, већу ефикасност јавне управе, отварање радних места и бољи стандард грађана.
Фото: Танјуг/Слободан Миљевић

Представници НАЛЕД-ових шест савеза и БФЦ клуба градова и општина, посебно су истакли да би у мандату нове Владе требало спровести дигитализацију процедура у здравству у циљу лакшег приступа грађана здравственој заштити, олакшати приступ и другим јавним услугама креирањем мобилне апликације еУправа и једноставнијом процедуром пријаве на портале институција.

Развојем примарне селекције потребно је и грађанима омогућити да раздвајају посебне врсте отпада у домаћинствима.

Такође, пољопривредницима би требало обезбедити ефикасније добијање подстицаја успостављањем еАграра, донети нови програм за сузбијање сиве економије, завршити процес легализације и решити друга отворена питања у области имовине, што би градовима и општинама олакшало привлачење улагања.

Брнабић је истакла да многе реформе које су спроведене и које су у току не би биле успешне без помоћи подршке и иницијативе НАЛЕД-а.

„Драго ми је да ћемо и у новом мандату наставити заједнички рад. Неки од приоритетних области на којима ћемо радити су конверзија земљишта, легализација, правосуђе, нови сервиси електронске управе, дигитализација привреде, вештачка интелигенција и образовање. Данашњи састанак је прилика да заједно сагледамо ове области у којима постоји потенцијал за даље реформе које ће допринети континуираном расту привреде наше земље у овим изазовним временима“, рекла је Брнабић.

Председник Управног одбора НАЛЕД-а Владислав Цветковић уручио је премијерки Повељу о заједничком раду са пописом 30 реформи које је Влада спровела уз подршку НАЛЕД-а, од њеног првог мандата 2017. до сада.

Међу њима су велике системске реформе попут увођења електронских грађевинских дозвола, еШалтера за упис у катастар, реформа паушалног опорезивања, сезонског запошљавања, увођење онлајн фискализације и еФактура, еАрхивирање, укидање печата, електронске јавне набавке и др.

„Настављамо да радимо за Србију и истакао бих три велика програма вредна 15 милиона евра које смо покренули с компанијама из чланства и међународном заједницом. То је програм СтарТецх који подржава дигиталну трансформацију привреде и иновације. Затим Национална иницијатива за безготовинско плаћање, кроз коју подржавамо израду новог Програма за сузбијање сиве економије и бесплатно увођење безготовинског плаћања на 25.000 локација. И ту је програм за заштиту животне средине и постављање инфраструктуре за прикупљање стакленог и другог амбалажног отпада, батерија и сијалица и отпада од хране“, рекао је Цветковић.

Међу приоритетним мерама које су предложене Влади су и даље смањење пореског оптерећења зарада, решавање питања парафискалних намета, као и оптимизација радног законодавства, пре свега кроз регулисање флексибилног рада и проширење реформе сезонског запошљавања на нове делатности.

Ту су и предлози за унапређење енергетске ефикасности, увођење система еПростор, смањење папирне документације у комуникацији државе, грађана и привреде, путем развоја електронске писарнице и еДоставе.

Приоритети су и заштита ваздуха и воде кроз промену политике накнада за загађиваче и јачање инспекцијског надзора, веће повезивање приватног и државног здравства и поједностављење процедуре стављања нових лекова на тржиште, а предлог је и да се поједностави донирање хране пред истек рока употребе.

Patrijarh Porfirije: SPC temelj očuvanja identiteta srpskog naroda

Преузмите андроид апликацију.