Почетна > Србија
Србија

НАЛЕД: Модеран, подстицајан Закон о социјалном предузетништву

Закон о социјалном предузетништву, усвојен 4. фебруара у Скупштини Србије, представља једно од најнапреднијих законских решења за сектор социјалног предузетништва у Европи.
налед
Фото: PrtSc/Naled

Први пут у Србији поставља се правни оквир за сектор у којем послује око 500 предузећа, саопштила је данас Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД).

Према НАЛЕД-у, новоусвојени закон помоћи ће да се и у Србији дугорочно незапослени, жртве насиља, бескућници, повратници са одслужења казни, жене и друге осетљиве групе лакше интегришу у друштво и дођу до посла.

Циљ закона је да дефинише појам солидарне економије и услове за стицање статуса социјалног предузећа, како би сви субјекти који делују у овој области могли да стекну тај статус. Предуслов је да од државе, општина и других потенцијалних финансијера добију финансијску подршку у свом пословању, као и да остваре пореске олакшице и вредновање у јавним набавкама.

У сектору социјалног предузетништва у Србији послују предузећа као што су Наша кућа, Кафе 16, Лице улице, Авлија одрживог развоја и други.

„На овај начин, Србија прати трендове у ЕУ, која је крајем 2021. усвојила Акциони план за социјалну економију, као основ за координисано деловање на успостављању повољног окружења за развој организација социјалне економије на нивоу ЕУ“, каже Невен Мариновић, извршни директор Смарт колектива, члан Коалиције за развој солидарне економије и НАЛЕД-а.

НАЛЕД и Коалиција за развој солидарне економије, коју чине Европски покрет у Србији, Иницијатива за развој и сарадњу, Смарт колектив и Траг фондација, били су активни чланови радне групе за израду Нацрта закона о солидарном предузетништву. Значајну подршку овом процесу дала је Немачка организација за међународну сарадњу, кроз Српско-немачку иницијативу за одржив раст и запошљавање.

„Текст закона је резултат интензивног рада свих чланова Радне групе, који долазе из јавног, приватног и цивилног сектора, уз активне консултације са социјалним предузећима. Представља једно од најнапреднијих законских решења за сектор социјалног предузетништва у Европи“, рекао је Мариновић.

Основни приступ који је заступљен односи се на то да закон предвиђа статус, а не нову правну форму за социјална предузећа.

На овај начин, закон ће препознати постојећу праксу и на тај начин око 500 социјалних предузећа у Србији моћи ће да добије подршку. Неће бити битно да ли су регистровани као предузетници, привредно друштво, фондација, удружење грађана или задруга.

Законом је, такође, предвиђено и успостављање тела које ће пратити имплементацију закона и доносити мере за развој сектора.

Да би закон могао да крене у примену, неопходно је прво да се успостави функционалан Савет за развој социјалног предузетништва. Такође, неопходно је да се припреми предвиђени Програм за развој сектора, који ће се доследно и у континуитету спроводити, саопштио је НАЛЕД.

Skupština usvojila set izbornih zakona

Преузмите андроид апликацију.