Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Налазе се у чоколади, кафи и бобичастом воћу, а чувају наш мозак, срце и помажу у мршављењу

Вероватно сте чули за добробити зеленог чаја, додавања мало маслиновог уља у исхрану и конзумирање поврћа.
Фото: Pexels/дарья-сергунина

Јесте ли знали да ове препоруке имају везе са микронутријентима који се називају полифеноли? Полифеноли се налазе у многим намирницама биљног порекла, а доказано имају бројне добробити за здравље.
Гастроентеролог Марвин Синг је велики заговорник уноса полифенола.

„Као доктор, увек сам у потрази за најбољом храном и храњивим састојцима које могу да помогну мојим пацијентима да живе здравије.

Истраживања су открила бројне потенцијалне добробити полифенола, од којих су многе повезане са смањењем ризика од хроничних болести или чак одржавањем здравља црева“, рекао је он.

Ево неколико важних добробити полифенола:

Побољшавају здравље митохондрија

Митохондрије су задужене за стварање већине енергије потребне за функционирање. Са временом, оксидативни стрес и године доприносе смањењу функције митохондрија, а ту трпи наше здравље.

Неколико је студија показало да полифеноли и њихови метаболити, попут уролитина А, могу да помогну у поправљању и помлађивању митохондрија.

Штите од патогена

Истраживања су показала да полифеноли који се налазе у зеленом и црном чају инхибирају раст различитих бактерија и вируса као што су вирус хепатитиса Ц, вирус инфлуенце, Е. coli и салмонела.

У току су истраживања о томе како могу да утичу на здравље црева и потенцијално одржавају ниво корисних бактерија, што такође помаже у подржавању снажног имуног система.

Фото: Unsplash/Towfiqu Barbhuiya
Подржавају кардиоваскуларно здравље

Студије су показале да унос полифенола из хране као што је чај, орашасти плодови, какао, грожђе и сочиво може да смањи ризик од срчаног удара, као и да помогне у контроли нивоа холестерола и крвног притиска.

Подстиче здравље мозга

Редовна конзумација полифенола из чоколаде, зеленог и црног чаја смањује ризик од слабљења можданих функција, што се природно догађа са старењем.

Једно је истраживање такође показало потенцијалне добробити за мозак дојенчади када су мајке конзумирале сок од нара, који садржи неколико врста овог важног споја.

Помаже у одржавању тежине

Студије су показале да полифеноли који се налазе у зеленом чају, грожђу и куркуми могу да помогну у одржавању здраве тежине.

Одржавају црева

Здравствене предности полифенола такође произлазе из онога што се догађа у нашим цревима када једемо храну која их садржи. Један пример је уролитин А (УА), спој који настаје у цревима када једемо полифеноле из хране попут бобичастог воћа, орашастих плодова и нара.

Како можете да унесете полифеноле?
Фото: Pexels/Saskia Designs

Наравно, кроз исхрану која се темељи на биљним намирницама.

* Зачини и сушено биље

* Црвено вино – садржи неколико врста полифенола, укључујући ресвератрол.

* Црни и зелени чај

* Кафа – антиоксидативни полифеноли (кофеин, клорогенска киселина, дитерпени и тригонелин) у кави доказано подржавају здравље мозга.

* Какао прах и чоколада – садрже неколико врста полифенола

* Маслиново уље – доказано је да екстра девичанско маслиново уље има највећи ниво полифенола.

* Воће – бобичасто воће (посебно тамно) и шипак посебно су добар извор полифенола

* Поврће – црне и зелене маслине, артичоке, црвена и зелена цикорија, лук, спанаћ су добри извори.

* Житарице – брашно од целовитог зрна пшенице или ражи има неколико различитих врста полифенола.

* Орашасти плодови и семенке – ланене семенке су богате лигнанима, док други плодови, попут кестена и ораха, лешника, ораха и бадема садрже друге врсте

Zašto treba da pijete ovaj sok svaki dan?

Преузмите андроид апликацију.