Почетна > Бизнис
Бизнис

Након подизања референтне каматне стопе поскупеће кредити

Генерални секретар Удружења банака Србије, Владимир Васић, изјавио је данас да је Народна банка Србије (НБС) подизањем референтне каматне стопе индиректно послала порука свим учеснисицма на финансијском тржишту да ће задуживање бити нешто скупље у наредном периоду.
Pexels/Pixabay

„Ако сте планирали кредит од 100.000 динара, вероватно ћете узети 80.000 динара, а за ту разлику ћете “уштинути“ некога ко је помислио да подигне цену и на тај начин, кроз агрегатну тражњу, утичете на будуће токове инфлације“, рекао је Васић за Танјуг.

Додао је да је данас у Србији инфлација 13,1 одсто, да је двоцифрена у целом свету и оценио како је подизање референтне каматне стопе један од начина да се она заустави и да почне да се враће у границе нормале, које износе од 1,5 до 4,5 одсто.

Оценио је да врло извесно да ће се виша референтна каматна стопа одразити на благо повећање рате узетих кредита и објаснио како ће тај утицај бити мањи на кредите чија отплата при крају, него на оне који су недавно узети.

Дао је пример стамбеног кредита од 30.000 евра чија месечан рата ће, због повећања референтне каматне стопе НБС-а и раста еурибора, бити виша за 20 до 30 евра.

„Верујем да држава има фисклане и монетарне механизме да смири инфлацију и да цене капитала крену на доле“, закључио је Васић.

Porše postao najvredniji proizvođač automobila u Evropi

Преузмите андроид апликацију.