Како старимо, тело природно пролази кроз промене – успорава се метаболизам, смањује се мишићна маса, а имунитет слаби. Посебно након четрдесете, ови процеси постају израженији, па исхрана постаје кључни савезник у очувању снаге и виталности.

Протеини су у овом периоду посебно важни. Помажу у очувању мишићне масе, стабилизацији нивоа шећера у крви и подршци имунолошком систему. Међутим, није пресудна само количина протеина, већ и њихов квалитет – односно избор намирница које уз протеине садрже и друге корисне нутријенте.
Ево шест најважнијих извора протеина које би требало да укључите у исхрану након 40. године:
1. Јаја
Јаја садрже свих девет есенцијалних аминокиселина, витамин Д, холин и антиоксидансе попут лутеина. Дуготрајно одржавају ситост и подржавају здравље мозга и имунолошког система.
2. Грчки јогурт
Богат је протеинима и природним пробиотицима. Јача цревну флору, доприноси ситости и има низак садржај угљених хидрата. Одличан је као доручак, ужина или додатак јелима.
3. Пилеће бело месо
Немасно и лако пробављиво, пилеће бело месо је одличан извор чистих протеина и витамина Б комплекса. Помаже у очувању мишићне масе и енергије.
4. Сочиво
Биљни извор протеина богат влакнима, гвожђем и магнезијумом. Повољно утиче на пробаву, шећер у крви и осећај ситости. Може се користити у разним јелима, од супа до салата.
5. Тофу
Направљен од соје, тофу садржи калцијум, магнезијум и изофлавоне који подржавају хормонску равнотежу. Посебно користан за жене у менопаузи, лако се припрема и комбинује с различитим зачинима.
6. Лосос
Ова масна риба богата је омега-3 масним киселинама, витамином Д и високовредним протеинима. Дјелује противупално, чува здравље срца и мозга и помаже у регулацији масти у пределу стомака.
Закључак је да укључивање ових намирница у свакодневну исхрану може помоћи да се и након 40. године осећате снажно, енергично и здраво. Правилно балансирана исхрана је једна од најважнијих навика које можете усвојити за дугорочно благостање.
Преузмите андроид апликацију.