Одличан је за прављење брзих, здравих и веома укусних ужина и оброка за малишане.

Уколико немате ситну децу, или нисте залуђени здравом исхраном, сигурно вам амарант више звучи као нека врста драгог камена него као нешто што се једе. Е па, време је да научите да амарант спада у једну од најстаријих житарица која има високе нутритивне вредности, много веће од пшенице. Ова безглутенска намирница нуди много разлога да је уведете у свакодневну исхрану. Амарант је лако сварљив, па се препоручује млађој популацији. Пребогат је витаминима и минералима. Садржи калцијум, калијум, гвожђе, витамине А и Б6, као и велику дозу витамина Ц. Нарочито се препоручује трудницама, дојиљама, бебама, малој деци и физички активним људима. Користи се као зрнаста храна, а може се самлети у брашно.
Новопеченим мајкама чије бебе су тек почеле да једу чврсту храну, ова намирница је најбољи савезник. Амарант у експандираном облику који се у свакој здравој храни може купити за мање од 200 динара за 100 грама, одличан је за прављење брзих, здравих и веома укусних ужина и оброка за малишане.
Такође, можете га додати и у потаж од поврћа, како бисте му појачали калоријску вредност и добили укусну вечеру за малишане.
Направите смесу од сувог, орашастог воћа, кокосовог уља и амаранта за укусни бар који деца радо грицкају у парку или шетњи.
Зрно амаранта можете и сами искокати попут кукуруза. Додајте врло мало уља или чак не морате ни додавати уље, а кокице које добијете посолите са мало хималајске соли. Ове кокице су мање, али здравије од оних кукурузних.
Ако не купујете експандирани амарант, већ онај у зрну, пожељно је да се пре кувања амарант потопи у воду на пар сати јер се тако лакше кува. Такође, уколико нису обрађене житарице се теже варе. Потапање, кување или клијање житарица смањује у њима садржај фитинске киселине. Оно што је важно је да се кувањем амаранта не губе његова хранљива својства. Амарант се кува тако што се на једну шољу амаранта додају три шоље воде и кува око пола сата, а потом остави да још мало одстоји. При крају кувања можете додати со и зачине по жељи. Можете га комбиновати са просом, киноом и пиринчем.
Амарант је одличан за пробаву, а препоручује се посебно трудницама због тога што садржи фолну киселину, али и бебама, деци и старијим особама. Слободно га уврстите и у исхрану одојчади и деце. Јача имунитет и штити од прехлада.
Преузмите андроид апликацију.