Хлеб је неизоставан део оброка готово сваког човека. Међутим, није свака врста хлеба иста и добро је водити рачуна о избору.
Стручњаци кажу да је одраслој особи потребно две до четири кришке хлеба дневно и да може да буде део здраве исхране, али само ако је правилно одабере.
Kоја је врста најздравија, а коју треба избегавати.
Хлеб од целог зрна
Дефинитивно најбоља верзија хлеба, али кришка треба да буде мања и пазите колико зрна садржи. Што је више житарица, то је боље за контролу нивоа глукозе у крви. Хлеб од целог зрна је веома добар за варење и богат је хранљивим материјама, али не дозволите да вас то завара јер има исте калорије као и остали.
Интегрални хлеб
Његова велика предност је што је богат влакнима. Ако не можете да толеришете житарице, хлеб од интегралног брашна је друга најбоља опција. Интегрални хлеб садржи много више влакана од белог хлеба, а садржи и минерале попут магнезијума, цинка и калијума.
Хлеб са семенка
Можете га купити у скоро свакој продавници, а налази се и на полицама здраве хране. Садржи све у једном, од житарица, влакана, витамина и добрих масти. Ако изгледа као бели хлеб, то је ипак бели хлеб са додатком ’здравих‘ вредности.
Преузмите андроид апликацију.