Почетна > Спорт > Остали спортови
Остали спортови

Највећи шаховски догађај у Европи ове године у Београду

После 30 година Србија ће бити домаћин великог међународног првенства у шаху.
Фото: Pixabay/stevepb

Од 2. до 8. јула преко 500 такмичара, из 44 националне федерације, са свих континената, учествоваће на највећем шаховском догађају у Европи ове године – „Serbia Open 2021“.

Међу њима су и 55 носилаца највиших велемајсторских титула код мушкараца, односно 8 код жена.

На турниру ће учествовати неки од најпознатијих светских шахиста као што су Владимир Федосејев из Русије, Рауф Мамедов из Азербејџана, Јуриј Кузубов из Украјине, који уједно важе за фаворите на турниру. Међу учесницима су и сви чланови са ширег списка женске и мушке репрезентације Србије. Учесници су подељени у две секције, мастерс и аматерску секцију, зависно од њиховог тренутног рејтинга. Наградни фонд турнира износи 25 000 евра, који је подељен на 46 редовних и специјалних награда. Победнику турнира припашће чек на 5 000 евра.

Шах је трећи спорт по масовности у Србији и заслужује унапређење подршке и озбиљан рад. Шаховски савез Србије наставља своје активности са највишим амбицијама како би вратио шах на место које му припада. Српски спортисти постижу врхунске успехе на највишем светском нивоу. Шаховски савез Србије има за циљ да у годинама пред нама и шах буде у колони спортова који Србији и српским навијачима доносе радост. Све ове наше амбиције прати и више него адекватна подршка државе. Министарство омладине и спорта препознаје нове ветрове у раду савеза и сви наши нови програми су максимално подржани. Србија Опен 2021 има и додатну снажну подршку председника Србије Александра Вучића и председнице Владе Србије Ане Брнабић.

Организатор такмичења је Шаховски савез Србије, а одржавање турнира су подржали Влада Републике Србије, Министарство омладине и спорта, Град Београд и ФИДЕ Светска шаховска организација.