Почетна > Србија
Србија

Највећи извозник из Србије компанија Зиђин Мајнинг

У првих седам месеци ове године, укупна вредност извоза 15 највећих извозника износила је 4,2 милијарде евра, а највећи извозник је Србија Зиђин Мајнинг из Брестовца чији је извоз процењен на 631,2 милиона евра, објавило је данас Министарство финансија.
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Како је наведено у августовској презентацији „Текућа макроекономска кретања“, други по реду извозник је компанија Србиа Зиђин Копер из Бора чији је извоз био 427,5 милиона евра, а на трећем месту је ХБИС група из Београда са вредношћу извоза од 374,3 милиона евра.

На четвртом месту по оствареном извозу од 292,7 милиона евра је Tigar Tyres из Пирота, а затим следе прокупачки Leoni Wiring Systems Southeast 292,2 милиона евра, ЗФ Сербиа из Панчева са 288,2 милиона, SCM Power из Београда са 264,8 милиона, па Друштво за трговину Роберт Босцх чији је извоз био 256,4 милиона евра.

Према евиденцији Управе царина, како је објавило Министарство финасија на деветом месту листе 15 највећих извозника из Србије је компанија Хенкел Србија чији је извоз у периоду јануар- јул ове године био 246,8 милиона евра, затим следи компанија Yura Corporation из Раче са 227 милиона евра, па Нафтна индустрија Србије која је остварила извоз од 201,1 милион евра.

Хемофарм из Вршца је на 12. месту листе највећих извозника из Србије са извозом од 199 милиона евра, док је Philip Morris Operations из Ниша имао извоз од 171,1 милиона евра, Горење из Ваљева 169,4 милиона евра, а последњи на листи је Minth Automototive Europe из Лознице са извозом од 168 милиона евра.

Према подацима Министарства финансија најзначајнији извозни производи у периоду јануар-јун 2023. били су електричне машине, апарати и уређаји и они су чинили 12,6 одсто укупног извоза, тачније њихов извоз је процењен на 1,837 милијарди евра, а затим следе металне руде и отпаци метала са учешћем од 5,9 одсто

U subotu kiša meteora, organizovano posmatranje sa Avalskog tornja

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке