Почетна > Бизнис
Бизнис

Највећи буџет Америке за војску од рата у Вијетнаму

Бајден представио предлог буџета од 6,9 милијарди долара.
бајден
Фото Танјуг/AP Photo/ Evan Vucci

Амерички председник Џозеф Бајден представио је данас предлог буџета од 6,9 милијарди долара. Којим би се повећало финансирање низа владиних програма и солвентност Медикера, смањиле цене лекова на рецепт и дефицит за три трилиона долара у наредној деценији.

Како преноси Блумберг, дефицит би 2024. био повећан са 1,6 милијарди долара на 1,8 милијарди долара. Док би бруто савезни дуг нарастао на 51 милијарду долара за десет година.

У години када су лидери Републиканске партије навели да ће тежити смањењу потрошње за најмање 150 милијарди долара и одбити повећање пореза, Бајден уместо тога предлаже додавање 77 милијарди долара на потрошњу за одбрану. Као и неодбрамбену потрошњу уз повећање пореза за 5,5 милијарди долара у наредној деценији.

Бајденова администрација очекује да ће инфлација наставити да успорава до краја 2023. на 4,3 одсто. Са тренутне годишње стопе од 6,4 одсто, док његов економски тим такође предвиђа да ће америчка економија расти за 0,6 одсто у реалном износу у 2023. години. у складу са проценама економиста са Волстрита и Федералних резерви.

Међу предложеним мерама су минимални порез од 25 одсто за најбогатијих 0,01 одсто Американаца. док би корпоративни порез порастао са мање од 10 одсто на 28 одсто. Чиме би се поништило огромно смањење пореза донето под председником Доналдом Трампом 2017.

Бајден такође предлаже повећање пореза за оне који зарађују више од 400.000 долара годишње како би осигурао да Медикер. Односно систем здравственог осигурања који финансира влада за особе старије од 65 година, остане солвентан.

Ekonomist: Njujorška berza trenutni lider ispred svih finansijskih centara

 

Преузмите андроид апликацију.