Почетна > Бизнис
Бизнис Србија

Највећи број стартапа у Србији се бави пољопривредом

Директор Иницијативе Дигитална Србија Небојша Бјелотимић каже да се највећи број стартапа у нашој земљи бави технолошким решењима и иновацијама у области пољопривреде.
пољопривредом
Фото: Pexels/Engin Akyurt

„Ми смо пољопривредна земља, стога било шта што је везано за пољопривреду добија раст. Ми можемо да приметимо у ‘скенеру’ који смо применили и који ће изаћи следеће недеље да је број стартапа који је везан за пољопривреду најмногобројнији“, рекао је Бјелотомић за Танјуг.

Бјелотомић је говорећи о трендовима у свету, али и у Србији, рекао да су у свету самовозећи (аутономни) аутомобили веома близу примене, као и да мрежа заснована на блокчејн технологији WEB3 (треће генерације-нова врста интернета), све више продире у различите гране индустрије.

Исткао је да је веома важно то што је амерички произвођач електричних возила Ривина отворио у Србији истраживачки и технолошки центар, јер ћемо тако и ми бити у жижи развоја у области електричних и самовозећих аутомобила.

Он је истакао да је веома важно сто што је српским стартапима омогућен приступ глобалној платформи за стартапе „Dealroom„, јер са ње инвеститори добијају информације и могу да улажу у стартапе.

Иницијатива Дигитална Србија омогућила је видљивост домаћих стартапа на међународној платформи „Dealroom„, где је до сада регистровано око 250 српских стартапа.

„Видљивост српског стартап ‘екосистема’ ће значајно порасти. ‘Dealroom је нешто што је јако референтно, а сама чињеница да 75 ‘екосистема’ (земаља) већ поседују свој ‘Dealroom‘ нам говори да је то веома значајно. Сматрамо да је јако битно да наши стартапи искористе предности постојања српског Dealroom-а“, казао је Бјелотомић.

Објашњава да су стартапи технолошке, иновативне, брзорастуће компаније, али и да се због тако брзог и гасе у великом броју случајева.

„Проценат пропадања стартапа је ужасно велики. Неки од искуснијих инвеститора имају своја лична правила која кажу да од десетак стартапа у која ће инвестирати, можда ће два, три имати успех који је вредан помена, док ће остали у потпуности пропасти“, навео је Бјелотомић.

Он је рекао да WEB3 мрежа, која је заснована на блокчејн технологији све више примењује у различитим гранама привреде.

„Блокчејн јесте технологија која има могућности и потенцијал да неке процесе у привреди унапреди и презентује нам на потпуно другачији начин. Практична примена WEB3 решења је нешто што је велики задатак за све људе који се баве WEB3„, рекао је Бјелотомић.

Саговорник Тањуга наводи да би WEB3 могао да помогне у заштити података кориснка, као и приликом провере аутентичности дигиталних ствари.

„Цела прича је у томе да са WEB3 имате тачно праћење сваке промене неког податка. Примена у областима као што су катастар, медицински подаци и слично, могла би да увери људе да су њихови подаци тако сигурни и да нису подложни манипулацији“, навео је Бјелотомић.

Каже да ће због присуства и инвестиција великих компанија и Србији бити у центру развоја у области електричних и самовозећих аутомобила.

„Поред Континентала, који је већ неколико година ту са својим истраживачким центром, прошле године смо добили Ривијан који је заиста узбудљива фирма, пре свега, зато што имају изузетан производ“, рекао је Бјелотомић.

Каже да се све више произвођача традиционалних аутомобила окреће ка електричним и самовозећим аутомобилима.

„Оно што ће бити јако занимљиво ове и следеће године јесте управо то што су и стари произвођачи аутомобила најавили велики број електричних возила. Видећемо докле ће то довести… Тако да ће то вероватно утицати и на просечну цену аутомобила, његову доступност, видљивост на улици и друго“, навео је Бјелотомић.

Tanasković: Spremni smo za prolećnu setvu, do kraja marta isplaćujemo sva potraživanja

Преузмите андроид апликацију.