Почетна > Бизнис
Бизнис

Највеће пореске утаје отркивене код трговина половним аутомобилима

Пореска управа Републике Србије наплатила је у јануару 194,2 милијарде динара разних пореза, што је у поређењу са истим периодом прошле године, повећање од  16,8 одсто.
Фото: Pixabay/Jan2575

Исто се односи и на наплату пореза на додату вредност, која је је у  јануару 2023. године износила 63,3 милијарде динара, што је за 24,2 одсто више него у истом 2022. Остварена наплата и свих других пореза од почетка године показује раст у односу на исти период протекле године, потврђују из Пореске управе.

Истичу да је тренд константног раста наплате присутан у последњих десет година, тако да је наплата прихода од 2014. године порасла за 102,8 процента.

Порезници остварује значајне резултате у борби против пореских утаја и сиве економије, на тај начин директно штитећи буџет Србије. Најчешћи покушаји утаје пореза су код пореза на додату вредност и пореза на добит правних лица, који у укупно утајеном порезу у јануару 2023. године учествују са 57,38 одсто.

Највеће пореске утаје су откривене у области трговине на велико и мало (увоз робе широке потрошње из евроазијских земаља, трговина половним аутомобилима, мобилним телефонима и опремом за мобилне телефоне), нелегалног промета акцизних производа, по основу трговине путем интернета и курирских служби, као и у области услуга где постоји велики обим нелегалних токова готовог новца (грађевинарство, саобраћај, услуге чишћења)

Најзаступљенији начин пореских утаја је коришћење лажних фактура о наводно извршеном промету добара и услуга, које се користе за неосновани повраћај пореза на додату вредност, као и за неосновано увећање трошкова, чиме се умањује обавеза пореза на добит правних лица и оштећује државна каса.

Уочено је објашњавају у Пореској управи, да привредни субјекти на основу лажних фактура, без оствареног промета добара и услуга, уплаћују високе износе новчаних средстава на текуће рачуне предузетничких радњи, који тај новац подижу са рачуна и, уз задржавање одређене провизије, враћају уплатиоцима.

У редовним контролама пословања преко електронских фискалних уређаја и поштовања радно-правног статуса запослених, у јануару месецу ове године, порезници су због утврђених неправилности изрекли меру привремене забране обављања делатности код 297 пореских обвезника.

Због неевидентирања промета преко фискалних уређаја, ова мера је изречена у 211 случајева, док је код 84 пореска обвезника утврђено кршење радно-правних прописа (такозвани „рад на црно“).

U Srbiji 245.000 deviznih penzionera

Преузмите андроид апликацију.