Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

Највеће мистерије Новог Сада (други део)

Уколико сте особа која воли да поставља питања и ужива у трагању за одговорима до којих мало људи успе да дође, сигурно сте се барем једном за живота пронашли у друшву са неким начитаним Новосађанином, одлучним да вам открије истину о највећим мистеријама које генерацијама остају енигма нашим суграђанима.
Фото: Градске инфо

Знате нас, мистични људи, слаби у феномену „доласка на време“ и јаки на речима. Често волимо, у ситна цревца, да објаснимо и оно за шта нас нико не пита, а када нас питају, е онда… онда морамо да испричамо све, испочетка.

Па, да почнемо управо одатле. У неколико наредних текстова водићемо вас кроз најинтересантније новосадске мистерије.

Фото: Градске инфо
Неуништиве зидине од 9 живота

Их, па сви знају какве је све нападе Нови Сад претрпео кроз своје постојање, као да има девет живота.

Био је нападан са свих страна, од страних до домаћих и унатрашке, ал’ ето лалинград је то, пркосио је свему што га је снашло.

Ако је веровати легендама, његова неустрашивост и одлучност да остане несаломив, редовно је потпомагана помало сујеверном методом.

Наиме, градитељи многих велелепних светских грађевина оног доба, веровали су зазидавањем живе мачке у темеље своје грађевине гарантују њену дуговечност и неуништивост.

За једну такву грађевину, од девет живота, сматра се и Петроварадинска тврђава, о којој што више читамо, више је доживљавамо као кућу страве.

Ова прича никада није проверена, мада, уколико мало боље погледате, на зидићу поред степеништа које води ка сату, увек борави велики број мачака.

Можда неког оплакују?
Фото: Градске инфо
Мистериозна неман

Да пређашње поређење Петроварадинске тврђаве са кућом страве није било улудо, потврђује и легенда о мистериозној немани Пети.

У питању је џиновска змија која вреба у подземљу тврђаве.

Управо та змија годинама је давала одговор на многа нестала лица са новосадских улица.

И док су се једни кикотали и исмевали могућност о постојању озлоглашене немани, други су чак знали и читаву причу о томе како је дошла овде и почела да малтретира нас, невине, Новосађане.

Прича датира из времена када смо, ономад славно, задали толико велики пораз Турцима у бици код Текија.

Нису бркате инаџије могле да се помире са поразом тако лако, те су у току ноћи кришом у врећама донели бебе великих рептила да овладају подземљем тврђаве.

Шта мислите? Постоји ли могућност да док се брчкате на Штранду у дубини воде плива нека деценијама стара неман одговорна за многе нестале случајеве.

Najveće misterije Novog Sada (prvi deo)

Преузмите андроид апликацију.