Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Највеће грешке родитеља: Ствари које треба да избегавате приликом васпитања деце

Грешке које родитељи најчешће праве.
Фото: Unsplash/Xavier Mountan photographie

Сваки родитељ за своје дете желе само најбоље, али морају да схвате да то није оно што они мисле, већ што њихови наследници желе.

Већ када постану свесна околине, деца запажају разне ствати, посебно што живимо у конкурентском друштву. Неретко се деси да сами пореде свој изглед или статус породице, оцене у школи и сл. А ту ступају на сцену родитељи који мисле да ће тиме што своје дете упоређују са другима и на рачун тога му говори разне опаске пробудити жељу да буду бољи – нису ни свесни колико греше! Готово увек такав став изазива негативне утицаје који спречавају да малишани израсту у самосвесне, зреле и успешне људе.

Ако стално свом детету говорите да се угледа на неког ко је вештији у неким стварима од њега, почеће да се осећа безвредно. И сам ће о себи створити слику да није довољно способан да нешто уради, па ће све своје таленте и интересоваја угушити у себи. Уместо да се развија у тинејџера који је свестан својих вредности и могућности, постаће инфериорна особа и сматраће да су сви други бољи од њега.

Уништавате дечије самопоуздање

Деца критике маме и тате схватају врло лично. Могу помислити да с њима нешто није у реду, нарочито ако их се стално подсећају да нису довољно добра у односу на другу ђецу.

Нерасположење и губитак мотивације

Код малишана се може видети да се осећају уморно, исцрпљено, тескобно, и то све због емоција које буде у њима упоређивања са другима. Срозава се мотивација да било шта ураде и ни у чему не проналазе задовољство. А ниво стреса само расте, јер желе да испуне ваша очекивања.

Осећај непожељности

Најлошије за правилан развој детета је одвојити га од своје аутентичности и терати га да буде она верзија себе која се свиђа родитељима, јер они на тај начин „лече комплексе“ или кроу своје наследнике желе да остваре све што они нису успелу.

Одбацивање у тако нежној доби, које можда и несвесно радите, врло је проблематично за ментално здравље малишана. Добро запамтите, тако васпитавана особа никада неће моћи да буде срећна.

Od samo tri sastojka iz kuhinje napravite masku za mitisere: Ne morate kupovati posebno sredstvo

Преузмите андроид апликацију.