Почетна > Свет
Свет

Најстарији штампани лист на свету одштампао последње издање – од сада само у онлајн издању

Најстарији лист на свету, бечки „Винер цајтунг“, одштампао је своје последње дневно издање скоро 320 година од оснивања.
Фото: Wikimedia Commons

Бечки дневник од данас се више неће штампати и прелази на онлајн издање, након што је недавна промена закона учинила да више не буде профитабилан као штампани производ, пише лондонски „Гардијан“.

Закон, који је у априлу усвојила аустријска коалициона влада, укинуо је законску обавезу да компаније плаћају за објављивање јавних саопштења у штампаном издању својих новина, чиме је „Винер цајтунг“ укинут као службени лист.

Ова промена је довела до губитка прихода издавача од процењених 18 милиона евра и приморала је лист да затвори 63 радна места, укључујући уредничко особље са 55 на 20.

„Винер цајтунг“ ће наставити да излази у онлајн формату и гаји наду да ће имати своје месечно штампано издање, иако је тај план наводно још у повоју.

Новине, које су у власништву аустријске владе, али су уређивачки независне, почеле су да излазе августа 1703. и испратиле су 10 царева и 12 председника.

У свом првом издању, „Винер цајтинг“ је обећао да ће пружити директан приказ вести „без икаквог говорништва или поетског сјаја“.

Године 1768. лист је известио са концерта на којем је наступио „посебно талентован“ 12-годишњак. Звао се Волфганг Амадеус Моцарт.

Када је Аустрија поражена у Првом светском рату, лист је објавио посебно издање са писмом о абдикацији последњег хабзбуршког цара, кајзера Карла.

У свом последњем дневном штампаном издању у петак, „Винер цајтунг“ је објавио уводник у коме за све окривљује нови владин закон и додаје: „Ово су олујна времена за квалитетно новинарство… На све више платформи, озбиљан садржај се бори за пажњу са лажним вестима, видео снимцима о мачкама и теоријама завере.“

У априлу је тираж листа био само 20.000 радним данима, иако се викендом овај број удвостручавао.

Арнолд Шварценегер је био један од последњих интервјуисаних, заједно са бившим аустријским канцеларима Францом Враницким и Волфгангом Шиселом.

Потпредседница Европске комисије Вера Јоурова рекла је аустријској новинској агенцији АПА да „није задовољна ситуацијом“ у листу.

„Мислим да је ‘Винер цајтунг’ играо добру улогу у информисању људи током година“, рекла је она.

Током три века штампања, те новине су имале само једну принудну паузу.

Након што је Аустрија прикључена Хитлеровој Немачкој, лист су затворили нацисти 1939. године. Током 1945. године, док је Аустрија још била под окупацијом савезника, поново је почео да се штампа.

Сматра се да је сада најстарији преживели лист на свету немачка публикација „Хилдесхајмер алгемајне цаитунг“, који је први пут изашао 1705. године.

Zanimljiva istorija sa Pecom: Ko je bio Staljinov dvojnik i šta se sa njim dogodilo?

Преузмите андроид апликацију.