Почетна > Нови Сад
Актуелно Нови Сад

„EV Days“ – најсавременији електрични аутомобили овог викенда на Новосадском сајму

„Electric vehicles days“ – „EV Days“ – манифестација посвећена електромобилности која представља ново глобално технолошко решење транспорта људи и робе одржаће се 8. и 9. септембра на Новосадском сајму.
Foto: PrtSc/ev-days.rs
Ове године, поред панела са еминетним стручњацима из области енергетике и електромобилности и излагачког дела, биће обезбеђена тестинг зона у којој ће посетиоци имати јединствену прилику да испробају савремена електрична возила.

У дворишту Новосадског сајма за тестирање посетиоцима ће бити доступни  Mercedes EQC, Volkswagen ID.3 i Volvo
xc 40 Full charge.

Организатори манифестације су компанија Нинамедија и Факултет техничких наука, уз подршку Покрајинског секретаријата за привреду и туризам и Новосадског сајма.

На данашњој конференцији присутнима су се обратили Андреа Кнезy, извршна директорка за конгресне активности Новосадског сајма, Сања Миковић, директорка „EV Days“ и проф. др Борис Думнић са Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду.

Фото: www.ninamedia.rs

Сања Миковић је истакла да се пријаве за тестинг зону врше у електронској форми на званичном сајту манифестације.

„Поред тестинг зоне, у излагачком делу посетиоци ће моћи да се упознају са перформансама чак 17 различитих електричних, хибридних и плуг-ин возила које нам долазе из најбољих компанија у аутомобилској индустрији: BMW, Mercedes, Hyundai, Volvo, Honda, Porche, Audi i Volkswagen“, најавила је Миковић.
Фото: www.ninamedia.rs

У току трајања дводневне манифестације  „EV Days“,биће организовано 6 стручних панела који су посвећени електричним и хибридним возилима, развоју инфраструктуре за пуњење тих возила, као и извору електричне енергије за пуњење и производњу батерија и софтвера. Неке од кључних дискусија на панелима бавиће се енергетском транзицијом, позицијом електричних и хибридних возила на тржишту, као и концептом паметног града, истакао је проф. др Борис Думнић.

„Уводно пленарно предавање одржаће проф. Дејан Илић који долази из компаније „Varta“ , један од твораца литијум-јонске батерије какву данас познајемо и која се користи не само на електричним и хибридним возилима, већ и свим оним батеријским уређајима које свакодневно користимо“, истакао је Думнић.

Он је подсетио на важан сегмент овог догађаја, а то је студентско такмичење „IEEE 4 Challenge“, пројекат намењен студентима који ће кроз 4 тематска изазова решавати проблеме са којима се сусрећу инжењери аутомобилске ндустрије.

Домаћин манифестације „EV Days“ и ове године биће Новосадски сајам, који ће 8. и 9. септембра бити место са којег ће
се слати поруке важне за мобилност грађана у 21. веку.

„Нама је част и задовољство што смо препознати као место за представљање нових достигнућа и као институција се
трудимо да из године у годину уводим нове манифестације и отварамо нове теме“, рекла је Андреа Кнезу.

Овим путем позивамо све заинтересоване посетиоце да дођу на манифестацију која има за циљ да презентује
одговарајуће стратегије и мере подстицаја за изградњу пуњача на територији Републике Србије, као и да постакне да се
сама инфраструктура потребна за напредак електромобилност брже развија како би била доступна свима.

Улаз на други по реду „EV Days“ је бесплатан.

Auto moto berza na Novosadskom sajmu od 16. septembra

Преузмите андроид апликацију.