Почетна > Свет
Свет

Најновија студија: Антидепресиви могући узрочник емоционалног отупљивања

Антидепресиви, који су у масовној употреби, изазивају „емоционално отупљивање“, према новој научној студији Унивезитета у Кембриџу, преноси Гардијан.
Фото: Pexels/Andrew Neel

Ово истраживање нуди нове увиде у то како лекови могу да делују и њихове могуће нуспојаве, а показало је да су здрави добровољци имали мању позитивну и негативну реакцију након што су три недеље узимали лекове, селективне инхибиторе преузимања серотонина (S SRI)

Мања осетљивост на негативне емоције може бити део начина на који ови лекови помажу људима да се опораве од депресије, али би такође могло да објасни уобичајене нежељене ефекте, наводи Гардијан.

„На неки начин, можда је то делимично начин на који они делују. Они одузимају део емоционалног бола који људи који доживљавају депресију осећају, али, нажалост, чини се да одузимају и део уживања”, саопштила је један од аутора студије професорка Барбара Сахакин са Универзитета у Кембриџу.

Налази истраживања објављеног у часопису “Neuropsychopharmacology“, би могли да помогну пацијентима да донесу одлуке о својим лековима на бази више информација, рекла је она, и додала да „нема сумње да су антидепресиви корисни“ за многе пацијенте.

Према Националној здравственој служби Енглеске (NHS), више од 8,3 милиона пацијената је лечено антидепресивима током 2021-22, наводи британски лист.

С СРИ су међу најчешће коришћеним и ефикасни су за већину, мада не код свих пацијената.

Неки људи који узимају ове лекове наводе да „осећају емоционалну равнодушност“ или да им ствари више не пријају, а једна студија је показала да се то односи на 40-60 одсто пацијената који узимају лек.

Међутим, није потпуно јасно да ли је овај симптом нуспојава узимања лека или симптом депресије, преноси Гардијан.

Stručnjaci objasnili: Zbog čega nam se javlja mučnina u toku vožnje?

Преузмите андроид апликацију.