Почетна > Свет
Свет

Најмањи број венчања у Мађарској у претходних девет година

Растућа инфлација утицала је негативно на венчања у Мађарској, која су била подстакнута издашним породичним мерама премијера Виктора Орбана претходних година, па је број склопљених бракова на најнижем нивоу у последњих девет година.
Фото: Танјуг/AP Photo/Anna Szilagyi

Орбан, који је на власти од 2010. године, учинио је много за младенце претходних година – зауставио је порезе, дао стамбену подршку, јефтине кредите у вредности од око пет одсто, како би се спречио демографски пад Мађарске, преноси Ројтерс.

Те мере су донеле процват претходних година, па је Мађарска постала једна од земаља ЕУ са највећом стопом склопљених бракова, са 6,9 венчања на 1.000 становника у 2020. години, на основу података Евростата.

Утицај Орбанових мера је био толико јак да су социолози рекли да је Мађарска била једина земља на свету где број веначања није опао чак ни током пандемије ковида 2020. године.

Ситуација се сада мења, па је пројектовано да Мађарска има највећу просечну инфлацију ове године у ЕУ са 16,4 одсто, услед све већих цена хране, струје и бројних служби, што је подигло цену венчања и нарушило Орбанове мере.

У јануару, број забележених венчања у Мађарску пао је на 1.230, што је најмања бројка још од јануара 2014. године.

Високи истраживач на Мађарском демографском институту Ливија Муринко, рекла је да је велика инфлација допринела паду у броју венчања, након неколико успешних година.

„Буквално свако ко је потенцијално могао да се венча, то је учинио. Нисмо мислили да ће тај ‘бум’ да буде јак и дуго да траје, али сада ће се све вратити у неку равнотежу“, додала је она.

Svetska populacija biće 8,8 milijardi pre polovine veka

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке