Почетна > Бизнис
Бизнис

Најмање продатих аутомобила у ЕУ за последње три деценије

Број регистрованих нових аутомобила у Европској унији прошле године био је најмањи у последње три деценије, упркос скоку продаје у децембру на немачком и италијанском тржишту. Ово су подаци Европског удружења произвођача аутомобила, које је пренела немачка агенција ДПА.
Фото: Unsplash/zenitarka

Прошле године регистровано је 9,26 милиона путничких аутомобила, што је 4,6 одсто мање у односу на већ слабу 2021. и мање него било када од 1993. године. У децембру је било нешто боље, када је продаја скочила за 12,8 процената, на скоро 897.000 аутомобила.

У Немачкој, продаја се у децембру повећала уочи укидања државних субвенција за куповину хибридних возила, као и пред смањење премија за е-аутомобиле од 1. јануара. Међу највећим тржиштима унутар ЕУ, број регистрација је једино порастао у Немачкој, али за свега 1,1 одсто, док је Италија имала пад од 9,7, као и Шпанија – 5,4 процента.

Европски произвођачи аутомобила жалили су се, пре свега, на мањак делова, укључујући чипове. Лидер на тржишту је и даље „Фолксваген”, са око 2,3 милиона продатих возила у Европи. Немачки произвођач био је испред „Стелантиса”, у оквиру којег послује крагујевачки „Фијат”. Стелантис је на европском тлу прошле године продао 1,8 милиона возила.

На трећем месту је „Рено група”, са нешто мање од 985.000. БМВ је, са осталим брендовима у свом власништву, заслужан за 624.940 нових регистрација, а „Мерцедес” за 549.023.

Према писању Ројтерса „Фолксваген” је у 2022. имао најслабију продају у последњих више од десет година пошто су пандемијске мере у Кини и рат у Украјини пореметили ланце снабдевања. На светском тржишту је у прошлој години испоручио 8,3 милиона возила, што представља смањење од седам одсто у односу на претходну. Друга два велика немачка произвођача, БМВ и „Мерцедес”, објавили су мањи пад продаје од 4,8 и један одсто, на светском тржишту.

U ilegalnim fabrikama cigareta u Španiji rade Ukrajinci

Преузмите андроид апликацију.