Почетна > Бизнис
Бизнис

Најкасније до краја јуна стартује портал „фриленсери”

Како би измирили своје пореске обавезе, радницима на интернету, односно фриленсерима, ускоро ће бити доступан и портал „фриленсери” који ће у току другог годишњег квартала покренути Министарство финансија, Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД) и Пореска управа.
Фото: Unsplash/perloov

У НАЛЕД-у потврђују да ће портал постати активан с истеком другог тромесечја, што значи да ће почети да ради најкасније до краја јуна. Како наглашава Невена Јањић, из НАЛЕД-а, преко овог портала корисници ће моћи да на поједностављен начин поднесу пореску пријаву одговором на сет питања, а по подношењу пријаве добију уплатницу са кју-ар кодом.

„Моћи ће и да обрачунају порез путем калкулатора и процене да ли су они фриленсери наспрам конкретних прихода које су остварили. Имаће могућност и да путем контакт форме поставе питања за више информација, али и да се пријаве на осигурање путем линка који их упућује на сајт централног регистра обавезног социјалног осигурања“ наводи Јањићева.

Подсећа да је Министарство финансија израдило и посебан водич за попуњавање пореске пријаве ПП ОПО, коју могу поднети у складу са новим режимом самоопорезивања.

„Пореску пријаву фриленсери могу да поднесу у папирној или у електронској форми преко портала е-порези. Такође, фриленсерима стоји на располагању могућност да поднесу пореску пријаву по лансирању портала, без зарачунавања камате“ подсећа Јањићева.

Нова пријава биће једноставнија и захтеваће унос три групе података, па тако поред основних личних, фриленсери ће уносити само укупан износ прихода оствареног у кварталу, обележиће да ли су здравствено осигурани по неком другом основу и на крају одабрати један од два модела самоопорезивања. Важно је знати да ће портал приходе остварене у страној валути аутоматски прерачунавати у динарску противвредност, а на крају ће добити једну уплатницу са кју-ар кодом за брзо плаћање.

Портал ће бити доступан на адреси – frilenseri.purs.gov.rs. Нови модели за опорезивање фриленсера усвојени су крајем прошле године. Постоје два модела. На пример, ако неко сваки месец ради послове за 250 евра, а то се рачуна на кварталном нивоу, од три месеца, остварићете око 80.000 динара добити и имаће могућност да на свака три месеца бира модел плаћања пореза.

Уколико одабере први модел то значи да за 80.000 динара не плаћа порез, зато што је неопорезив износ 96.000 динара, не плаћа пензијско, а здравствено само ако га нема. Међутим, неко ко жели да има стаж може да се определи за други модел опорезивања, где на овај износ плаћа пензијско, на најнижу основицу и за три месеца то је 25.000 динара, а 4.000 динара за здравствено, што је око 30.000 динара обавеза према држави.

Makarti: Dogovor o podizanju gornje granice duga je moguć

Преузмите андроид апликацију.