Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Најјефтинији електрични ауто на свету осваја тржишта

Малени Honguang MINI, електрични аутомобил који производе кинеске компаније SAIC Motor и Wuling Motors у сарадњи са General Motors, скренуо је велику пажњу светске јавности одмах након што се појавио на кинеском тржишту средином 2020. године.
Фото: PrtSc/Oto driver/You Tube

Једноставан и модеран дизајн, добре перформансе и приступачна цена учиниле су да овај модел доживи велики успех у Кини, па је 2021. године Honguang MINI био најпродаваније електрично возило у овој земљи са 395.451 продатих јединица.

Његова популарност наставља да расте, а почетком овог месеца унапређена верзија под називом Ер Eв (Air EV) премијерно је представљена у Џакарти. Air EV ће се наћи у продаји у другој половини ове године и биће прво електрично возило из Хонгуанг породице које се продаје ван граница Кине.

Овај модел ће се производити у предграђу Џакарте што уједно значи да би Air EV могао да утре пут малим кинеским електричним аутомобилима ка глобалном тржишту, првенствено ка тржишту Новог Зеланда и Аустралије.
Фото: PrtSc/Oto driver/You Tube

Унапређени модел је нешто већи од свог претходника и може имати мотор снаге 30 kW или 50 kW . Максимална брзина му је око 100 km/h, а са једним пуњењем може прећи близу 300 km.

Будући да је цена првог модела Honguang MINI око 4.200 USD, очекује се да ће Air EV бити знатно скупљи, али и даље јефтинији од осталих електричних аутомобила. У Индонезији ће коштати до 9.745 USD.

Koje piće je najgori izbor za vrele letnje dane?

Преузмите андроид апликацију.