Почетна > Нови Сад
Нови Сад Новосадске приче

Најинтересантнији сезонски посао у Новом Саду

Раније је све било далеко једноставније. Могућност избора није била претерано велика, те се од неких најранијих сусрета са ”светом одраслих” могло наслутити чиме бисте желели да се бавите.
Фото: Градске инфо

Могао си да учиш неке високе школе гањајући каријеру, или да се одлучиш за занат, од кога се ономад, као и сад, исто тако лепо могло живети. Међутим, ново време доноси нове могућности, али и нове ребусе које треба решити.

Често у разговору са младима, када их питамо шта желе да буду кад ”порасту”, наиђемо на неке чудне англицизме, чије нам значење није баш најјасније, али из приче можемо закључити да су та занимања, чији називи чак ни не постоје на српском језику, уносна и веома плаћена у данашње време.

Занимања попут ”copywriter”, content creator и PR manager” данас су, чини се, најпримамљивија на тржишту рада.

У Новом Саду се отварају нове фабрике и велике производње које грађанима нуде читав низ могућих радних места, од радника запослених у производњи до озбиљних менаџерских и инжeњерских позиција.

IT сектор некако је одувек непресушан извор пословних могућности, али у тој сфери влада нека другачија проблематика. Наиме, прави је проблем пронаћи некога ко ће бити довољно стручан са једне стране, а опет довољно креативан и амбициозан са друге стране.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by PADRINO dostava (@padrino.dostava)

Међутим, занимало нас је које су то позиције на које Новосађани најрадије аплицирају?

Ако је по студентима, свака друга особа у Новом Саду желела би да постане правник. Неки право уписују како би наставили родитељским стопама и радили у адвокатским канцеларијама, неке на то нагони жеља за истеривањем правде, док су нечији мотиви везани само за лако уписивање факултета.

Што би наши стари рекли… „Свака луда глава, уписује права“.

Prednosti života u Novom Sadu: Tendencija nulte nezaposlenosti

Појавом нових занимања, занати су преко ноћи престали да нам буду интересантни, те на тржишту рада у Новом Саду већ годинама постоји већа понуда него потражња за занимања попут фризера, столара, аутомеханичара итд…

А, онда одједном – пандемија! Одскочна даска за позицију курира – достављача хране и других потрепштина.

Из овог разлога у нашем граду је у једном моменту дошло до интензивног промета двеју боја, жуте и плаве, тачније великог струјања достављача две водеће курирске службе новосадским улицама.

И заиста, ако размислите, приметићете да дуго времена нисте прошли нашим градом, а да приликом шетње нисте налетели на неколико достављача хране, или барем на понеки доставни аутомобил који је, како ми Новосађани волимо да кажемо, ”укључио сва четири” и зауставио се уз ивицу коловоза.

Запослени на овим позицијама обично су млади људи који су нам рекли да је свота новца коју зараде овим путем знатно већа у односу на било које друге хонорарне послове које су до сада радили, јер зараде и до две просечне плате.

Prednosti života u Novom Sadu: Univerzitetski grad

Када један студент, који је навикао да од родитеља на месечном нивоу добија одређену своту новца, сада већ у првом делу плате прими преко 60 хиљада динара, то га свакако мотивише да своје слободно време у паузама од учења посвети послу.

Међутим, овде се за разлику од других сезонских послића, јавља опасност да се млади, услед редовних прихода, ипак определе да одустану од школовања.

Радно време достављача је флексибилно. Он може да бира да ли ће да ради само неколико сати дневно, двократно, или чак цео дан. Све зависи од његове амбиције колико новца жели да заради.

Иако се доставе врше и аутомобилима и моторима, типично за Нови Сад, највећи број запослених своје услуге пружа верглањем педала на свом верном двоточкашу. На тај начин, не само да се доприноси очувању околине и свежег ваздуха око нас, већ се и избегава све већа гужва која се ствара у граду и доставе се брже појављују на жељеним адресама.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Glovo Srbija (@glovo_srbija)

Возити бицикл, не само да је еколошки свесније, већ је и најисплативије за све запослене у курирским службама. Трошкова одржавања готово да нема, осим једино, уколико се некада догоди да мора се замени гума или поправи нека ситница.

Посао за сада цвета, почела је сезона слава и период када сви некако мало више клопамо, мање се крећемо и често посежемо за услугама курирских служби.  Ипак, не можемо да оспоримо чињеницу да у овој другој, хладнијој половини новембра у коју смо загазили, ветар често обесхрабри и оне најупорније бициклисте.

Да ли ће хладно време утицати на уносан развој овог занимања? Не знамо…

То ће нам се већ убрзо и само рећи.

 

Преузмите андроид апликацију.