У касним двадесетим и раним тридесетим, нажалост, раст костију престаје. Међутим, иако је ваша коштана маса достигла врхунац до 30. године, још увек можете много да урадите да спречите губитак костију.
Међу бројним навикама у исхрани које могу да убрзају губитак коштане масе, постоји једна навика која може проузроковати штету а да ви тога нисте ни свесни: недовољан унос калцијума и витамина Д.
Ова два хранљива састојка су веома важна за јаке, здраве кости. Недостатак њиховог уноса може настати када особа одлучи да све млечне производе, који су добри извори и калцијума и витамина Д, замени биљним алтернативама које нису обогаћене ова два важна хранљива састојка.
Такође, када човек уместо рибе често конзумира црвено месо, које је такође богато витамином Д и треба га конзумирати два до три пута недељно.
Колико је калцијума потребно?
Препоручени дневни унос калцијума за одрасле је 1.000 милиграма дневно. Ова количина се повећава на 1.200 милиграма дневно за жене након 51 године.
Да бисте то испунили, препоручује се да свакодневно у своју исхрану укључите намирнице богате калцијумом, као што су млеко, тофу, сардине, јогурт…
Ако не можете да задовољите своје потребе само храном, распитајте се код лекара о додатном уносу у облику суплемената за одржавање здравља ваших костију.
Ништа без витамина Д Важно је знати да без витамина Д ваше тело не може да користи калцијум који уносите да ојача ваше кости.
Витамин Д је јединствен јер ваше тело може да га производи излагањем сунцу, али због времена проведеног у затвореном простору и смањене способности да производи витамин Д како старимо, понекад постаје неопходно да добијете додатни витамин Д кроз храну и суплементе, што ће помаже у достизању препоручених 15 микрограма витамина Д дневно.
Како старимо, прескакање хране богате калцијумом и витамином Д може убрзати губитак коштане масе и повећати ризик од остеопорозе и прелома, тако да је важно обратити пажњу на исхрану.
Nutricionisti otkrili: „Samo jedan način ishrane je zdrav posle 50. godine“
Преузмите андроид апликацију.