Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Најчудније методе васпитавања деце у свету: Срби ће добро разумети Французе

Представљамо вам најнеобичније обичаје за васпитавање деце из целог света. Сигурни смо да ће неки српским, али и многим другим родитељима, бити више него несхватљиви.
Фото: Pexels/Nataliya Vaitkevich
1. У Кини бебе привикавају на ношу од (врло) раног узраста

Док у другим срединама касније почињемо да привикавамо децуна ноше, родитељи у Кини већ с неколико месеци живота предузму прве кораке. Временом се беба навикне да треба да изврши малу нужду када чује звиждук. Можда звучи сулудо, али кинеска деца су често „тренирана“ већ од деветог месеца живота.

2. Французи се својски труде да деца заволе све чари њихове хране

Французи себе сматрају гастрономским центром света, па ко смо ми да им противречимо? Створили су нацију заљубљеника у храну упознајући децу од малих ногу с новим укусом на свака четири дана. Занимљиво је да све спремају у облику пиреа, а касније у школама увек у понуди имају три различита ручка, како би били у прилици да пробају што више различитих укуса.

3. У Финској је игра битнија од едукације

Деца у Финској у школу крећу када напуне седам година, пошто се сматра да су пре тога премлада за формално образовање. Чак и док су у школи, добар део фокуса је на игрању са вршњацима, без тестова, с великм акцентом на уметничким активностима. Ако вам звучи чудно, само ћемо вас подсетити да је Финска је једна од 10 земаља са најсречнијим становништвом на свету.

4. Данске бебе чекају испред док родитељи једу у ресторанима

У Данској свеж ваздух се сматра есенцијалним за малу децу. То у овој земљи иде до те мере да бебе остају напољу у колицима, док њихови родитељи наводно улазе у ресторане да једу или у тржне центре да шопингују. Верујемо да већина родитеља у другим деловима света ово баш и не би могла да уради.

5. И баш мала деца на Полинизеијским острвима брину о млађима

На овој групи острва у моменту када дете прохода, сматра се да већ о њему може да брине старије дете. И под овим се мисли на било које дете које је старије од њега. Годину, две, три… Ово можда мало звучи као хаотично стање, а то практично значи да се верује да малишани млађи од пет година могу и сами да умире бебу. Све ово им даје више самопоуздања и смирености у животу, што је свакако добра ствар.

6. Норвешке бебе спавају напољу по хладноћи

Генерално, Скандинавци воле чист ваздух и мисле да хладноћа може добро да допринесе бебама. Зато Норвежани своје бебе редовно и по веома ниским температурама оставе напољу да мало дремну. Наравно, добро утопљење и опремљене кремама и свом другом беби-опремом.

7. Маме у Кенији не гледају бебе у очи

Један народ у Кенији има правило, кога је, сложићете се, веома тешко придржавати се. Наиме, кенијске маме из ове групе избегавају контакт очима са својим бебама. Они верују да ако направите контакт очима с неким, ви му дајете ауторитет, а они желе да им бебе буду газде.

8. Јапанска деца су веома независна

Уопште није необичајено да деца од 7 година метроом сама путују до и од школе. Можда вам ово звучати сулудо, али Јапан је једна од најбезбеднијих земаља на свету, и они немају проблем са тим.

Da li je zdravo spavati bez pidžame?

Преузмите андроид апликацију.