Ако сте и ви силно желели да истопите вишак килограма у некој фази или то још увек покушавате, сигурно сте се пуно пута срели с бројним митовима кад су у питању дијете, попут оних да особе које успеју да омршају најчешће једу литре супе или цео дан живе само на воћу.
Наравно, ништа од тога није тачно, а у тексту који следи откривамо која су четири најчешћа мита о „чудотворним“ дијетама.
Стручњаци из Клинике Кливленд објаснили су да такве хит дијете у суштини држе у заблуди особе које их држе, под паролом да ће „преко ноћи“ уз помоћ њих смршати, за шта свако ко је икад водио битку с килограмима зна да није могуће.
Без обзира на то колико су такве популарне дијете различите, свима им је заједничко то да могу да доведу до брзог губитка килограма, али на крају не успевају да задрже постигнуту килажу.
Ево зашто такве дијете нису чудотворне и због чега треба да их се клоните:
1. Ниједна популарна дијета није нова или јединствена
Сватко ко је неколико година обраћао пажњу на популарне дијете вероватно је приметио да је свака нова дијета која постане хит заправо само рециклирана и препакована верзија старе – па ипак, свака тврди да је посебна и јединствена.
Неке, на пример попут F-Factor дијете, која је изазвала неке контроверзе 2020, фокусиране су на повећање количине влакана у прехрани. На wеb страници ове дијете стоји да је то „једини програм за мршављење и оптимално здравље који је створио дијететичар, а који се темељи на исхрани богатој влакнима“. То јесте здрав савет, али и много других угледних здравствених организација – попут америчког министарства пољопривреде, Академије за прехрану и дијететику или Америчког удружења за дијабетес – препоручују прехрану богату влакнима.
Остали дијетални начини исхране рекламирају своју јединственост док друге дијете одбацују – упркос томе што имају сличне особине. На пример, Дуканова дијета, која је проглашена најгором 2021, US News and World Reportu, признаје да 95 одсто људи који је се придржавају враћају сву тежину, а и више од тога кад се врате својим старим прехрамбеним навикама. Наглашава се и да ће Дуканова дијета „редизајнирати прехрамбене навике и помоћи да трајно стабилизирате своју тежину“. Међутим слична је дијети South Beach Diet, јер обе нуде план исхране с мало угљених хидрата који зависи од фаза.
Наравно, то су само два примера с пописа бројних хит дијета који имају сличности.
2. Дијететичари упозоравају
Још једна заједничка ствар многим хит дијетама је то што оне ‘нападају’ и говоре против одређене хране, а друге глорификују. Заправо, већина се дијета фокусира – било негативно или позитивно – на неколико одабраних врста хране. Дијететичари упозоравају на овакав начин размишљања.
„Нашем телу треба разноврсна храна“, каже Шана Спенс, дијететичарка из Њујорка. Објашњава да различита храна има различите витамине и минерале, а та разноликост нас одржава здравима. Угљени хидрати се разграђују у глукозу, примарни извор енергије нашег тела, и често долазе с влакнима која одржавају наш пробавни систем у исправном раду. „Потребни су нам протеини за мишиће и масти за заштиту органа и апсорпцију храњивих материја“, каже Спенс.
Већина данашњих помодних дијета користи приступ с ниским уделом угљених хидрата и високим уделом протеина и баца сенку на дијете с ниским уделом масти у прошлим деценијама. Но докази показују да дијете с ниским уделом угљених хидрата и високим уделом протеина нису ништа брже или боље за мршављење од оних с ниским уделом масти.
Дијете с ниским уделом масти, дијете с ниским уделом угљених хидрата и дијете с високим уделом протеина доводе до приближно исте количине губитка тежине у раздобљу од 12 месеци. Учесници истраживања на овим дијетама такође ће вероватније одустати од ње током године од оних на дијетама које се само фокусирају на унос мање калорија, јер је много теже придржавати се оних рестриктивних.
3. Популарне дијете често продају производе, што је аларм за узбуну
Многе дијете продају готова јела у складу с њиховим начином исхране – што укључује, али није ограничено, дијету South Beach, дијету F-Factor, Аткинс… Чини се лаким и приступачним, али размислите: свако ко креира ‘тренди’ дијету и продаје производе такође зарађује много новца. Америчко тржиште производа за мршављење вреди невероватних 72 милијарде долара, па постоје стварни финансијски подстицаји за стварање хит дијета које затим нуде књиге и производе.
С друге стране, савети утемељени на доказима, попут конзумирања хране пуне квалитетних нутријената, а мање прерађене хране, бољи су пут ако тражите резултате.
Амерички стручњак Синтија Сас истиче да је количина прерађене хране и грицкалица коју нуде дијете проблематична јер спречава људе да имају здравије могућности у виду свеже хране. Упозорава и да прерађени дијететски производи такође садрже уобичајене алергене док дијеталне грицкалице такође имају тенденцију коришћења интензивних заслађивача, попут нпр. стевије, а заузврат могу да поремете регулацију апетита или учиние природну храну мање слатком.
Кад је у питању продаја дијететских производа, важно је позабавити се и маркетингом ових производа. Многе рекламне кампање за мршављење приказују младе и мршаве особе које су активне и уживају у тим производима, што имплицира да ће нам они помоћи да постигнемо исти изглед. Наравно, неће: ти људи не изгледају тако јер су на дијети, изгледају тако због своје генетике, околности, начина живота. А и највероватније, уопште нису на дијети коју рекламирају!
4. Рестриктивне дијете дају брзе али неодрживе резултате
Ако претражите #кето на Инстаграму, пронаћи ћете хиљаде људи који тврде да им је дијета помогла да изгубе огромне количине килограма у кратком временском раздобљу – што је вероватно тачно.
Наиме, истраживања показују да људи често изгубе до 10 килограма у прве две недеље на кето дијети (с високим уделом масти, умереним протеинима, врло ниским уделом угљених хидрата). Но, дуготрајна усклађеност јако је тешка, а губитак тежине се смањује након ових првих неколико недеља.
Исто важи за све рестриктивне дијете. „Дијете увек почињу с пуно узбуђења јер људи мисле да је то прави одговор за њих“, каже Спенс. „Узбуђење и ентузијазам врло брзо нестају, поготово кад људи схвате колико мало смеју јести.“
Постоје докази који то потврђују. Анализа из 2020. проучавала је 121 студију мршављења и открила да већина људи на било којој дијети за мршављење типично губи значајну количину килограма након шест месеци, али је вратила већину те тежине у следећих шест месеци. И иако је усклађеност фактор, није једини.
Студија из 2015. објављена у Интернатионал Јоурнал оф Обеситy објашњава да се ваше тело заправо опире губитку килограма сагоревањем мање калорија, повећањем производње грелина (хормона који вас чини гладним) и смањењем производње лептина (хормона због којег се осећате сито).
На крају, постоји толико много фактора који доприносе вашој тежини и да ли је могуће дугорочно мршављење. Већина студија о мршављењу траје 12 месеци или мање, па је тешко знати колико је људи заправо у стању да смрша и задржи постигнуто.
Анализа из 2014. године бави се чак 59 студијом мршављења и закључак је да је најуспјешнија дијета свака које се особа може придржавати дугорочно. То би могло да изгледа другачије за сваку особу, али одржив начин прехране има неколико заједничких ствари.
Стручњаци су након свега дошли до једноставног закључка: здрав начин исхране је разноликост јеловника богатог воћем, поврћем, производима од целовитих житарица и висококвалитетним беланчевинама, а сиромашан шећером, рафинираним житарицама и прерађеном храном, истичући да особе које имају такав начин прехране лакше контролишу своју тежину.
Za odlične rezultate bitno je da trenirate i jedete, dijete se ne preporučuju
Преузмите андроид апликацију.