Почетна > Бизнис
Бизнис

Најбржи раст пословне активности у еврозони у 15 година

Потражња мерена новим наруџбинама такође расте најбржим темпом у 15 година, а повећава се и број радних места, истичу аналитичари
Фото: Pixabay/mwitt1337

Пословна активност у еврозони порасла је овог месеца најбржим темпом у последњих 15 година, показују данашњи прелиминарни подаци лондонске аналитичке компаније IHS Markit.

Маркитов композитни индекс менаџера набавке (ПМИ) за еврозону, који обухвата производни и услужни сектор, достигао је у јуну 59,2 поена наспрам мајских 57,1 бодова.

Показатељ изнад 50 поена означава раст економске активности.

Према IHS Markit-у, ово је највиша цифра у последњих 180 месеци или 15 година.

Веома охрабрујући знаци опоравка узимају замах. Имамо најбржи раст пословне активности у последњих 15 година, потражња мерена новим наруџбинама такође расте најбржим темпом у 15 година.

-Проверава се и број радних места, тако да целокупан опоравак добија замајац – рекао је данас Крис Вилијамсон, главни економиста у IHS Markit-у.
Фото: Pixabay/Free-Photos

У 19-чланом монетарном блоку су недавно предузети различити кораци у погледу поновног отварања националних економија, уз даље убрзавање програма вакцинације.

Европска централна банка је проценила раније овог месеца да ће привреда еврозоне забележити раст од 4,6 одсто ове и од 4,7 процената наредне године, повећавајући своје претходне прогнозе из марта.

Ипак, економски ризици су и даље присутни, нарочито због делта варијанте корона вируса која је заразнија, као и због недостатка потребних кадрова на тржишту рада, чак и у земљама с релативно високом стопом незапослености.

Вилијамсон каже да је проблем с недостатком радне снаге посебно изражен у угоститељском сектору, и да су најтеже погођени хотели и ресторани.

– Присутан је велики притисак у смислу настојања да се брзо дође до довољно особља како би се задовољио нагли раст потражње, а ситуација ће се само погоршавати, јер у јулу предстоји наставак отварања ових економија – рекао је Вилијамсон.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.