Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Најбољи природни пробиотици који ће вас сачувати на летовању

Уместо медицинских лекова, определите се за природне антибиотике.
Фото: Pexels/Alicia Harper

Промена климе, промена уобичајене воде на коју је навикао наш организам, промена намирница које свакодневно конзумирамо и генерално, боравак на плажама директно утичу на здравље наше цревне фолре. Ово за последицу може имати урушавање имуног система и осетљивост организма на различите стомачне вирусе.

Посебно су осетљива деца, којима не можемо ни давати бројне индустријске лекове и медицинска средства.

Доносимо вам предлоге за неколико природних пробиотика, које можете слободно дати и својој деци и тако учинити свој одмор савршеним.

Домаће кисело млеко

Најбољи природни пробиотик је домаће кисело млеко од козе, овце или краве, стим да ако користите кравље млеко то треба да буде кисело млеко спремљено од млека краве која је пасла траву, јер има у себи и Омега 3 киселине, док краве са фарми које се хране кукурузом имају у млеку Омега 6 киселину, што није добра варијанта.

Фото: Unsplash/CDC
Млади бели сир

Ово је фантастичан природни пробиотик, још ако је од животиња које пасу. Свеједно је да ли је то млади сир од козјег, овчијег или крављег млека, стим да су козји и овчији производи увек пожељнији због мање казеина и лактозе у млеку од краве.

Козја сурутка

Ова сурутка чисти јетру, нормализује рад јетре и балансира крвну слику, уз све то је и одличан природни пробиотик.

Домаћи јогурт

Ако користите индустријски јогурт, то ће имати неке ефекте на микробиом али не као домаћи јогурт. Јер, природни пробиотици требају да имају што више сојева бактерија у себи а индустријски јогурти то немају.

Мисо паста (супа)

Ово је сјајан природни пробиотик својствен јапанској и кинескох кухињи. То је ферментисана соја. Користите мисо као пробиотик, стављајте га макар неколико пута недељно у супу или варива.

Комбуха
Фото: Unsplash/Plant

Комбуха је добар пробиотик и то је разлог зашто комбуха помаже код неких болести. Слично делују и јапански кристали као природни пробиотик. Правите сами комбуху или индијске кристале, то су печурке које расту на црном чају и ферментацијом шећера стварају пријатан киселкаст сок пун здравих бактерија и микроелемената.

Кефир

Кефир јесвојевремено проглашен за најбољи природни пробиотик на свету кефир има нека својства (гљивице) која нису увек свима пријатна. Правите сами кефир ако хоћете да имате најбоље природне пробиотике у кући.

Da li vam banane pomažu da smršate ili izazivaju gojenje?

Преузмите андроид апликацију.