Биљни антибиотици су одувек коришћени у борби против прехладе, грипе и инфекција. Данас се враћају лагано као алтернатива синтетичким антибиотицима на које су многе бактерије постале отпорне.
У више наврата смо писали како да се одбраните од грипе, ојачате имунитет и преболите прехладу брзо уз помоћ хране, али и плодова природе. Ипак, и са биљним антибиотицима треба бити опрезан као и са синтетичким. Требате пазити на дозе, са чим их мешате и пре употребе неких биљних приправака консултујте се са лекаром или стручним лицем.
Како то бактерије постају отпорне на антибиотике?
Бактерије се веома брзо размножавају и на неки начин “комуницирају” међусобно. Деле информације. Како за кратко време настане огроман број бактерија, отворена је и могућност мутација. Настају бактерије отпорне на разне врсте антибиотика. Данас готово да нема антибиотика на који се није развила нека врста бактеријске отпорности. Све то ствара велике проблеме у медицини. Зато је велики број истраживања све више усмерен на природне антибиотике.
Уколико сте се против неке врсте бактерије борили истим синтетичким антибиотиком дуже време или у више наврата, врло вероватно да ће та бактерија постати отпорна на тај антибиотик и конзумација постаје бесмислена.
Зашто су биљни антибиотици другачији и бољи?
Фармацеутски антибиотик је изловани хемијски састојак и бактерије их брзо “прочитају” и прилагођавају се. Са биљкама је много другачије и компликованије. Рецимо, само бели лук, који важи за један од најбољих природних антибиотика, може да садржи 80-так једињења сумпора, 17 амино киселина и много других једињења. Хајдучка трава има 120 различитих једињења. Сва та једињења раде заједно да би створили што боље резултате и ослободили вас болести.
Међу најбоље биљне антибиотике спадају: шипак, бели лук, ђумбир, алое вера, мед, жалфија, багрем, ехинацеа, еукалиптус, екстракт семенки грејпа, клека, сладић, полен, мајчина душица, куркума, лаванда, листови маслине, ува, каранфлић …
Навешћемо вам неколико примерака како то биљке делују као антибиотици и то много успешније од синтетичких.
Бели лук
Активан је против бактерија попут стафилокока, стрептокока, ешерихије коли, сламонеле, херпеса, вируса грипа (типа Б), … Можете га јести свежег, уврштавати што чешће у исхрану или у капсулама и праху. Избегавајте унос белог лука ако користите лекове против згрушавања крви.
Алое вера и мед
И одвојено и у дружини ови плодови природе су врло успешни у лечењу разних инфекција. Заједно спојени су најбољи природни лек против опекотина, за брже зарастање и спречавање појаве инфекције.
Ехинацеа
Одлична против многих вируса и бактерија. Најчешће је употревбљавају за болно грло, против прехладе и грипа. У овом случају препоручује се око 30 капи тинктуре ехинацее на сваки сат времена или пијте топли чај од ове биљке.
Жалфија
Кажу остала је негде записана Хипократова реченица: „Зашто би допустили да човек умре, када му жалфија расте у врту“? Листа болести против којих је добро употребити жалфију је заиста дуга. Али, одлична је за усну дупљу, зубе, крв, јетру, синусе, грло, зглобове, плућа, стомак.
Šta se dešava sa vašim telom mesec dana nakon što prestanete da pušite?
Преузмите андроид апликацију.