Почетна > Путовања
Путовања Свет

Најбоље јесење европске дестинације

Након врућег европског лета, путовања по старом континенту у јесен могу бити право освежење и магично искуство обојено топлим нијансама јесењих боја и са неупоредиво мање гужве него лети. Данас вам предлажемо пет градова у Европи које би било занимљиво посетити у јесен и откривамо зашто.
Праг, Чешка
Фото: Unsplash/Martin Krchnacek

Праг је надалеко познат по својој бајковитој архитектури, одличној понуди пива и шармантним улицама, али у јесен постаје још привлачнији. Дрвеће и виногради око града ишарани су нијансама црвене, наранџасте и златне боје, а мање туриста значи да ћете моћи више уживати у чарима града. Престоница Чешке је препуна занимљивих локација и грађевина – од импозантних мостова преко Влтаве, дворца на врху брда који се сматра највећим на свету, прастарих астрономских часовника, па до урбаних лавиринтова љупке старе четврти Мала страна.

Единбург, Шкотска
Фото: Pixabay/Tama66

Посебан због својих аутентичних скривених чошкова и прелепих видиковаца, Единбург је привлачан током целе године. У јесен међутим поседује додатни шарм, будући да околне шуме добију нове прелепе нијансе, а септембар је познат и као веома сув месец у Единбургу.

Чаробан какав јесте, није ни чудо што је инспирисао Џ.К. Роулинг да док је у њему живела осмисли магични свет Хари Потера. Свака посета Единбургу почиње од његовог замка из 11. века, сведока бурне историје града смештеног на оближњем вулканском брду, а завршава се у пабу уз локална пића – незаобилазни шкотски виски, али и џин и пиво.

Фиренца, Италија
Фото: Unsplash/Mark Tegethpff

Колевка ренесансе и романтике, престоница вољене Тоскане, Фиренца је позната по свом богатом културном наслеђу, уметности и предивним грађевинама, али и као некадашњи дом неких од највећих уметника у историји – Леонарда да Винчија, Микеланђела, Дантеа, Николе Макијавелија. У јесен врући летњи дани јењавају, те температура постаје угоднија за истраживање.

Такође, сезона бербе грожђа у тосканским виноградима чини ову регију посебно живописном. Грех је посетити Фиренцу а не пробати неко од славних тосканских вина као што су Chianti, Brunello di Montalcino или Vino Nobile di Montepulciano.

Бриж, Белгија
Фото: Unsplash/Peter Boccia

Град на крајњем западу Белгије енциклопедијски је примери средњевековног места из бајке у ком дух давних времена константо лебди улицама. Централни Бриж (Brugge на холандском), један је од најбоље очуваних градова у Европи, у ком вас живописни калдрмисани сокаци и успавани канали воде од трга до трга, поред торњева, цркви од историјског значаја и кроз уличице са белим кућицама некада намењеним припадницима сиромашних слојева друштва.

У јесен канали и мостови Брижа посебно добију на лепоти, будући да су окружени дрвећем прошараним богатим нијансама. За додатни ужитак ту је непревазиђена белгијска чоколада и топли вафли.

Дубровник, Хрватска
Фото: Unsplash/Matthias Mullie

Иако је Дубровник познат по својим плажама и Дубровачким летњим играма, посета незванично најлепшем граду Јадрана у јесен има одређене предности. Температуре су умереније, а гужве знатно мање. Моћи ћете да истражујете старе градских зидине и уске улице без да се гурате у масама других туриста, а ако имате среће са временом, можда и да се окупате у мору.

Фото: Unsplash/Spencer Davis

Најимпресивније у Дубровнику свакако је његов Стари град који је UNESCO-ва светска баштина и одличан пример добро очуване средњовековне архитектуре. Улице су поплочане белим каменом које блешти на сунцу, радњице и ресторани су укусно уређени, а тргови изазивају дивљење. Дубровник добија додатне поене од љубитеља серије “Игра престола” будући да су у њему снимљене неке њене сцене.

Аутор текста: Н.К.

Luksemburg: Zanemareni dragulj Evrope

Преузмите андроид апликацију.