Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Најбоље идеје вам дођу кад сте под тушем? Ево зашто је то тако

Да ли сте икада имали сјајни налет идеја док се туширате? Стручњаци су можда открили разлог зашто тада долазе најбоље идеје.
Фото: Pixabay/Olichel

Већ годинама стручњаци расправљају о такозваном ‘ефекту туширања’ и зашто се он појављује. Најновије истраживање успело је да разјасни ову мистерију. Експеримент који су спровели стручњаци са Универзитета у Вирџинији открива да претерана концентрација на задатак може бити непријатељ креативности.

Уместо да се задржавате на проблему док се он не реши, резултати показују да је боље да направите паузу и урадите нешто другачије што не захтева велику концентрацију, као што је туширање.

Тако ум може лутати слободно, без сврхе или правца.

Истраживачи откривају да је већа вероватноћа да ћете смислити нешто паметно када вам ум лута. Дакле, ако имате проблем за који не можете да нађете решење, урадите нешто што ће вас заокупити као што је шетња, баштованство или туширање.

Све ове активности су умерено ангажоване, односно не захтевају много труда, па слободно кретање мисли олакшава стварање нових идеја.

Стручњаци кажу да су потребна даља истраживања како би се истражио ефекат „ефекта туширања“, али ови нови резултати пружају увид у то колико благо ангажовани задаци, као што је туширање, могу помоћи у стварању креативних мисли у стварном свету.

Da li ste snob? Šta je snobizam i kako se prepoznaje?

Преузмите андроид апликацију.