Почетна > Србија
Србија

Најбоља места која морате обићи у Војводини (други део)

У нашем првом делу текста имали сте прилику да прочитате која су то најбоља места која препоручујемо да обиђете у Војводини. Наравно, немогуће је набројати сва места одједном, стога следи други део у којем ћемо вам открити у којим местима можете пронаћи лепоте природе каквих има само у нашој Војводини.
Фото: ЈП Резервати природе Зрењанин

Познато је да у Војводини можете обићи најфасцинантнија места каквих нема нигде на целом свету. Поред елегантних градова и ушушканих села, Војводину краси опипљива историја, јединствени пејзажи, лепи и хранљиви залогаји и преукусна вина!

Вршачке планине

Фото: Wikimedia.Commons/Anja Ignjatovic

Вршачке планине налазе се у југоисточном делу Баната. Пружају се у правцу исток-запад у дужини од 19км са максималном ширином од 8км. Површина планине је 170км², од чега се 122 налази у Србији. Планине су изграђене од стена палеозојске старости, које окружују неогени седименти, међу којима су и седименти некадашњег Панонског мора.

Вршаке планине односно Вршачки брег главна је туристичка атракција око града Вршца. Одмах до Вршца, налази се излетиште Црквица, а у непосредној близини налази се и Црква Светог Теодора. Велика разноврсност флоре и вегетације, богатих шумских екосистема, лепих пејзажа и видиковаца, довела је до тога да од 1982. године вечи део шумског подручја ове планине буде заштићен као Парк природе. На овом подручју, до сад је регистровано 1017 врста виших биљака, од којих се 7 налази у црвеној књизи флоре Србије.

Белоцркванска језера

Фото: Wikimedia.Commons/Ванилица

На само петнаестак километра од Гребенца, у правцу према Белој Цркви (преко Врачевог Гаја), налази се комплекс седам Белоцркванских језера.

Ово је својеврсна оаза мира, права туристичка атракција са предивним вештачким језерима која су настала сасвим случајно крајем 20. века. Како су дубине подземних вода биле мале, удубљења настала ископавњем убрзо су природно била попуњена водом.

Највећа језера (Шљункара, Врачевгајско, Шаранско и Градско) претворена су у савремена купалишта са свим неопходним инфрсруктурним елементима како би сви љубитељи овог места уживали.

Карађорђево

Фото: Wikimedia.Commons/Milica Buha

Представници аустроугарске монархије су давне 1885. године основали су егелу “Зобнатица” у селу Карађорђево. У овом селу боравили су најмоћнији светски владари.

Карађорђево данас представља специјални резерват природе, где се за посетиоце организују туре лова и риболова, јахање коња из чувене ергеле, вожња фијакером (зими саоницама), пловидба чамцем кроз дунавске рукавце, а у Ловачком центру могу испробати разне специјалитете од дивљачи.

Мртва Тиса

Фото: mrtva_tisa_curug/Instagram

Мртва Тиса је питома панонска река која је мењала свој ток, захваљујући томе Чуруг је добио свој драгуљ природе. Како је Тиса отишла на другу страну, оставила је за собом језеро дужине око 12 км. Поред Мртве Тисе ту је и чарда на крају села, Тиха Тиса и православна црква у самом центру села. Чуруг је поред своје природе познат и по укусној домаћој храни!

Каштел у селу Ечка

Фото: Wikimedia.Commons/Mickey Mystique

Ентеријер и екстеријер дворца је уређен до најситнијих упечатљивих детаља како би се заиста осетили као да смо на двору. Каштел тренутно функционише као хотел и ресторан који је отворен за посету. Ако одлучите и да преспавате у Каштелу, у непосредној близини вам је и чувено село Бело Блато, Царска бара као и Зрењанин.

Интересантна чињеница је та да је на дан отварања дворца давне 1820. забављач гостију био је чувени Франц Лист.

Najbolja mesta koja morate obići u Vojvodini (prvi deo)

Преузмите андроид апликацију.