Почетна > Свет
Свет

Најбогатији Украјинац предао медијску империју држави

Најбогатији Украјинац Ринат Ахметов саопштио је да своју медијску империју у потпуности уступа држави у складу са законом о сузбијању превеликог утицаја „олигарха” на привреду.
Фото: PrtSc/System Capital Management (СКМ)/YouTube

Ахметов је у изјави Ројтерсу навео да ће Украјинска медијска група предати дозволе за своје телевизијске канале и штампане медије држави, као и да обуставља рад онлајн медија.

„Невољно сам донео одлуку да моја инвестициона компанија СЦМ изађе из медијског бизниса”, рекао је Ахметов наводећи поменути закон као разлог.

„Као највећи приватни инвеститор у украјинској привреди увек сам говорио да никад нисам био нити ћу бити олигарх”, навео је он, преноси Танјуг.

Ахметов је објаснио да његова компанија није успела да прода медије по тржишним условима због рата у Украјини и шестомесечног рока који је предвиђао закон о „сузбијању опасности за националну безбедност услед превеликог утјецаја олигарха” који је донет у септембру.

Саветник украјинског председника Михајло Подољак је оценио да закон представља „нову страницу у односима државе и бизниса” и поздравио одлуку Ахметова као добар пример.

Ројтерс подсећа да су у месецима уочи руске инвазије телевизијски канали Ахметова били све критичнији према председнику Володимиру Зеленском као и да је бизнисмен долазио у сукоб са владом због предложених закона.

Зеленски је у новембру тврдио и да Москва планира да увуче Ахметова у покушај пуча против њега, што је он одбацио наводећи да је „шокиран ширењем таквих лажи”.

Mask: Vreme je da Tramp okači šešir i otplovi u zalazak sunca

Преузмите андроид апликацију.