Почетна > Бизнис
Бизнис

Најбогатија држава у Европи у кризи: Имовина пропада

Месецима је шведска влада настојала да умањи имовинску кризу која је угушила поверење у нордијску државу, понављајући једноставну поруку: „Док су неке компаније у невољи, земља није.”
Фото: Танјуг/Pavel Golovkin

Сада се Хеимстаден Бостад, инвеститор у некретнине вредан 30 милијарди долара, са великим бројем кућа од Стокхолма до Берлина, бори са кризом финансирања вредном више милијарди долара, која се вратила једном од његових власника – највећем пензионом фонду у земљи, пише Ројтерс, а преноси портал Бизнис.

То несумњиво подиже улог за Шведску, европску нацију која је најтеже погођена глобалним пропадањем имовине изазваним стрмим растом каматних стопа прошле године који је нагло окончао деценију практично јефтиног новца.

Шведска је једна од најбогатијих држава у Европи и најјача нордијска економија, али има Ахилову пету – тржиште некретнина на којем су банке позајмиле више од 360 милијарди долара власницима кућа. Оптерећени овим стамбеним кредитима, Швеђани су дупло више задужени од Немаца или Италијана.

Раније ове године, Међународни монетарни фонд (ММФ) означио је историјски високо задуживање домаћинстава у Шведској заједно са фирмама за комерцијалну имовину вођене дугом и њихову зависност од локалних банака као ризик за финансијску стабилност.

Имовинска криза се убрзала овог месеца када је пензиони фонд Алецта, који поседује 38 одсто удела у компанији Хеимстаден Бостад, саопштио да је највећем шведском станодавцу потребан новац и да би могао да допринесе.

Сwедбанк процењује да би тренутни мањак за Хеимстаден Бостад могао бити отприлике 2,7 милијарди долара.

Шведски финансијски регулатор покренуо је истрагу зашто је и како је пензиони фонд Алецта уопште уложио 4,5 милијарди долара у имовинског гиганта. Његове проблематичне инвестиције чине четири процента њених средстава.

Deset polovnih automobila čija će vrednost rasti

Преузмите андроид апликацију.