Почетна > Нови Сад

Културна сцена Нови Сад

Најава догађаја: Представљање књиге и изложба у Архиву Војводине

Mузеј Војводине, Архив Војводине и Историјски архив Зрењанин организоваће изложбу и представљање књиге: „39 дана који су променили Банат, Српски народни одбор у Великом Бечкереку 1918“, које ће се одржати у Архиву Војводине (Жарка Васиљевића 2а, Нови Сад), у уторак, 29. јуна 2021. у 12 сати.
Фото: Архив Војводине

Изложба докумената и књига о првом Народном одбору у Војвођанским областима (Банату, Бачкој и Барањи) је плод сарадње Музеја Војводине, Историјског архива Зрењанин и Архива Војводине чији архивисти и кустоси ће кроз музејску поставку и књигу први пут  преставити јавности један од 211 народних одбора/већа чији су чланови (изабрани предствници) учествовали на Народној скупштини Срба, Буњеваца и осталих Словена у Новом Саду 25. новембра 1918. године.

Изложба и књига приказују и описују сву драматичност догађаја (присједињење Баната, Бачке и Барање Краљевини Србији 1918.) на прелому векова и промени империја на војвођанским просторима.

О изложби и књизи ће говорити директори наведених установа: мр Тијана Станковић Пештерац, др Небојша Кузмановић, Мирјана Баста; рецензенти: Петар Ђурђев и Зоран Вукелић и аутори: Ванда Војводић Мицова, архивски саветник и Зоран Вељановић архивски саветник и кустос – историчар.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.