Почетна > Свет
Свет

Награђивани амерички новинар: Бајден лично наредио минирање Северног тока 2

Амерички истраживачки новинар Симор Херш саопштио је данас да су експлозивне направе испод руског гасовода Северни ток 2, у јуну прошле године, поставили рониоци америчке морнарице, у оквиру војне вежбе „Балтопс“.
Фото: Танјуг/Swedish Coast Guard via AP

Како наводи Ројтерс, Херш је у чланку објављеном на свом сајту навео, позивајући се на неименовани извор, да је одлуку о минирању Северног тока 2 донео лично председник САД Џозеф Бајден.

Према Хершу, Бајден је то учинио девет месеци након разговора са званичницима администрације који се баве националном безбедношћу, Џејком Саливеном, државним секретаром Ентонијем Блинкеном, подсекретаром за политичка питања Викторијом Нуланд и другима.

ТАСС наводи да је Бела кућа категорички одбацила наводе из Хершовог текста.

“Ово је потпуна лаж и фикција“, рекла је портпаролка Савета за националну безбедност Беле куће Адријен Вотсон.

Руско министарство спољних послова саопштило је да Сједињене државе имају пред собом питања на која треба да одговоре у вези са експлозијама на подморским гасоводима Северни ток.

Симор Херш је истраживачки новинар који је кроз каријеру писао, поред осталих, и за „Њујоркер“ и „Њујорк тајмс„, а 1970. добио је Пулицерову награду.

Компанија Норд Стрим АГ, која је изградила Северни ток 2, известила је 27. септембра да су гасоводи Северни ток 1 и 2 претрпели непоправљиву штету.

Шведски сеизмолози су касније објавили да су 26. септембра забележене две експлозије дуж гасовода Северни ток, у ексклузивној економској зони Шведске и Данске у Балтичком мору.

Zelenski se sastao sa britanskim kraljem

 

Преузмите андроид апликацију.