Почетна > Србија
Србија

Награда „Ђура Јакшић“ Стевану Тонтићу

Ове године, када се награда Ђура Јакшић додељује тридесетседми пут, на адресу организатора Народне библиотеке Ђура Јакшић стигао је завидан број оних песничких књига које су конкурисале за најбољу. Услов је био, осим квалитета, да књига буде објављена прошле године на српском језику.
Фото: Unsplash/Alfons Morales

И ето, ове године стигло је чак 68 књига од бројних издавача који су имали храбрости и мудрости да своје поверење дају, у овим тешким временима у којима живимо, управо песницима. Било је заиста тешко и захтевно од толико добрих књига одабрати ону најбољу.

Организатор послова око награде Ђура Јакшић – Народна библиотека Ђура Јакшић из Српске Црње, поверио је посао стручног рецензирања и одабира лауреата Драгану Јовановићу Данилову, Срђану Орсићу и Марији Шимоковић(председник).

На састанцима жирија који су одржавани електронским путем у три маха, анализиране су пристигле књиге, извршен је шири, потом ужи избор да би се после трећег састанка одржаног 20. маја искристалисао победник, добитник овог високог признања. Најлепше у свему је да се до лауреата дошло једногласно.

Дакле овогодишњи добриник награде Ђура Јакшић је : Стеван Тонтић са књигом „Опсада мога Ја“ у издању београдског Архипелага.

Честитамо издавачу, и жао нам је што не можемо да обрадујемо добитника награде који више није међу нама. Сигурни смо да би био врло поносан што је поред Љубомира Симовића, Војислава Деспотова, Радмиле Лазић. Матије Бећковића, Драгана Јовановића Данилова, Душка Новаковића и иних он постао добитник овог високог признања које носи име нашег великог песника.

Epidemijska situacija stabilna, pada broj pacijenata u bolnicama

Преузмите андроид апликацију.