Почетна > Бизнис
Бизнис Србија

Национални план за климу и енергетику прекретница развоја

Државни секретар Министарства рударства и енергетике Зоран Лакићевић рекао је данас да је доношење Интегрисаног националног плана за климу и енергетику прекретница развоја енергетског сектора Србије коме су неопходне инвестиције ради обезбеђивања енергетске безбедности и заштите животне средине.
Фото: Unsplash/Karsten Würth

Лакићевић је за Тањуг подсетио да је ресорно министарство прошле године иницирало усвајање четири нова закона који су предуслов развијања новог националног енергетског и климатског плана.

Лакићевић је рекао да ће доношење Интегрисаног националног плана за климу и енергетику омогућити енергетском сектору нове инвестиције уз обезбеђивање енергетске сигурности и заштите животне средине.

„Реализацијом плана до 2030. године имаћемо 40 одсто мању емисију штетних гасова као и 40 одсто веће учешће ОИЕ у производњи електричне енергије“, казао је Лакићевић.

Додао је да Србија мора да ради на изградњи нових електроенергетских капацитета из обновљивих извора, као што су сунце и ветар, како бисмо обезбедили већу енергетску безбедност и смањили увозну зависност с обзиром да тренутно увозимо угаљ и електричну енергију из других држава.

„Када имате соларне и ветроелектране, немате потребе за увозом електричне енергије већ имате сопствену производњу електричне енергије уз неопходност балансирања“, навео је Лакићевић.

Истакао је да тај план предвиђа и нове инвестиције у изградњи интерконекција са суседним земљама како бисмо диверсификовали правце и изворе снабевања гасом, али и нове технологије као што су биогас и водоник које ће дати велики допринос стабилности енергетског система у будућности.

Нагласио је да је енергетска ефикасност важан стуб енергетске безбедности и да ресорно министарство наставља да пружа подршку грађанима субвенцијама у износу од 50 одсто за замену столарије, изолације, котлова и постављање соларних панела.

„Прошле године објавили смо први јавни позив за унапређење енергетске ефикасности у домаћинствима на коме је преко 4.000 пријављених добило субвенције за замену столарије и изолације. Ове године расписали смо нови јавни позив на коме ће преко 25.000 домаћинстава добити субвенције у износу од 50 одсто за енергетску ефикасност и постављање соларних панела“, казао је Лакићевић.

Додао је да се ради на томе да се омогуће субвенције домаћинствима да поставе соларне панеле и постану произвођачи електричне енергије за своје потребе.

Лакићевић је најавио да ће на јесен бити расписан јавни позив на којем ће 100.000 домаћинстава моћи да учествује и додао да интересовање за те субвенције, нарочито за постављање соларних панела, свакодневно расте.

Навео је да ће грађани који у просеку месечно плаћају електричну енергију 3.500 динара, имати увећане рачуне мање од 200 динара и истакао да ће то повећање цене електричне енергије омогућити да се финансирају нови пројекти и инвестиције којих није било у претходном периоду.

Ni Britanci više neće kod Bugara, Turska im jeftinija

Преузмите андроид апликацију.