Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Национални парк Фрушка гора добија 15.000 нових стабала храста

Промонт група д.о.о. и Фрушке терме ризорт потписали су споразум о донацији Националном парку Фрушка гора, којим ће бити посађено 15.000 нових стабала храста лужњака.
Фото: Градске инфо

Ова важна акција доприноси очувању природе и биодиверзитета у Националном парку, као и обнови шумских подручја која су претрпела оштећења.

Национални парк Фрушка гора, као заштићено природно подручје, има велики значај за очување биолошке разноврсности и природних ресурса. Додавање нових стабала храста лужњака у његову вегетацију јача његову еколошку вредност и доприноси одрживом развоју овог подручја.

Овај корак у обнови шумских екосистема Националног парка има дугорочне бенефите за локалну заједницу и туристичку индустрију.


Храст лужњак, као аутохтона врста дрвећа, има изузетан еколошки значај и представља важан део природног екосистема. Његова садња не само да доприноси очувању биодиверзитета, већ и јача природну стабилност шума и унапређује квалитет животне средине.

Храстови су део наше културне баштине и традиције, те њихово очување има шире друштвене и културне импликације.


Храстови се симболично повезују са врховним боговима, громовницима, па се тако и у словенској митологији заштитиником храста сматрао врховни бог Перун. За храстове се везује велики број народних предања, веровања и легенди.


Konkurs za Danubius nagradu za mladog naučnika

Преузмите андроид апликацију.