Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Национални дан без дувана под слоганом “Свака цигарета смета”

Поводом Националног дана без дувана, који се обележава 31. јануара 2023 године, под слоганом “Свака цигарета смета”, Превентивни центар Дома здравља “Нови Сад”, организује две јавне манифестације, у оквиру којих ће грађани моћи да провере своје здравље.
Фото: Pixabay/Mohamed Hassan

У објекту “Алба”, Универекспорта, 30. јануара 2023. године од 9- 13 сати, уз следеће активности: мерење шећера из капи крви, висине крвног притиска и пулса, мерење телесне тежине, израчунавање BMI, контрола CO у издаху код пушача, анкета о броју пушача и да ли су упознати са непушачким кафићима, као и дељење здравствено- промотивног материјала, које би спровели ученици MC VISION ACADEMY медицинског смера.

Друга манифестација, заказана је за наредни дан, 31. јануара 2023. године у ТЦ “Меркатор”, од 9-12 сати, уз исте активности. Овој акцији, придружиће се и Служба стоматолошке здравствене заштите Дома здравља “Нови Сад”, чији тим ће грађанима давати савете о нези усне дупље и зуба, који су нарочито оштећени код пушача.

Употреба дувана и дуванских производа је други водећи фактор оболевања од кардиоваскуларних болести, одмах иза повишеног крвног притиска, а повећава ризик оболевања и од болести дисајних путева и од малигних обољења.

Дувански дим садржи више од 7000 различитих супстанци, међу којима је преко 250 једињења опасних по здравље и око 70 материја за које је утврђено да изазивају малигна обољења.

Примена мера контроле дувана заснованих на доказима, довела је до смањења учесталости пушења у многим земљама. Ипак још увек више од једне милијарде људи у свету пуши, од тога скоро 80% њих живи у земљама са ниским и средњим приходима. Изложеност дуванском диму повезана је са осам милиона превремених смртних случајева у свету годишње.

У Србији, због коришћења дувана, годишње преверемено умре 15.000 људи.

Употреба дувана повезана је са повећаним ризиком оболевања и умирања од болести органа за дисање, болести срца и крвних судова, бројних малигних и других обољења. Зависност од дувана је призната као болест у Међународној класификацији болести СЗО (МКБ 10). Контрола дувана довела је до смањења учесталости пушења у многим земљама, али упркос томе у свету и даље пуши сваки пети(21%) одрасли становник.

У претходним годинама, на тржишту су се појавилии нови дувански и никотински производи чија популарност расте. Загревани дувански производи и електронске цигарете, представљају нови изазов у глобалним напорима за заштиту становништва од последица употребе дувана и изложености дуванском диму.

Најновији резултати истраживања Канцеларије за превенцију пушења Института за јавно здравље Србије, показују да је 2020. године пушило 36% пунолетних становника Србије.

Večeras će Novi Sad okupati zvezdana prašina (27. januar)

 

Преузмите андроид апликацију.