Почетна > Индекс
Актуелно Индекс Нови Сад

На универзитету настављен серијал предавања у организацији Клуба професора емеритуса

Клуб професора емеритуса Универзитета у Новом Саду у сарадњи са Ректоратом универзитета у Новом Саду, организовао је предавање проф. др Магдаленe Кох (Magdalena Koch), редовног професора на Универзитету „Адам Мицкјевич“ у Познању, Пољска.
професора
Фото: Градске инфо

Предавање је одржано на тему „Изохимене у књижевностима или о српском феминистичком есеју од 19. до 21. века“ у просторијама Ректората универзитета у Новом Саду.

Модератор скупа биле су проф. емеритус др Радмила Маринковић-Недучин, проф. емеритус др Ирина Суботић и проф. др Наташа Црњански.

Током свог излагања, професорка Кох је ближе представила идеју Исидоре Секулић из њеног есеја од пре скоро 100 година „Изохимене у књижевностима“ (1924), са посебним освртом на функционалност Исидорине теоријске мисли у процесу еволуције есејистике са феминистичком потком у српској књижевности.

Такође, сумирана су најзанимљивија индивидуална ауторска остварења есејистичког феминистичког канона.

Фото: Универзитет у Новом Саду

Предавање је обухватило период од тренутка када су се појавили наговештаји тог жанра, па све до најновијих времена, када може да се говоро о зрелом профилисању форме, све већем утицају и о потпуној „самосвести“ жанра.

Показан је развојни пут феминистичког есеја у српској култури и промене жанровских функција – књижевних, друштвених и политичких, уз представљање традиције феминистичког есеја у културном простору српског језика у периоду од два века, коју сажето може да обухвати формула „од Еустахије Арсић до Бранке Арсић“.

Konkurs za dodelu 81 stipendije u iznosu od 22.000,00 dinara mesečno

Преузмите андроид апликацију.