Почетна > Свет
Свет

На смрт у Доњецку осуђени два Британца и Мароканац

Врховни суд самопроглашене Доњецке Народне Републике (ДНР) осудио је јуче на смрт двојицу британских држављана и једног Мароканца због, како наводе, учешћа у непријатељствима на страни украјинских оружаних снага у својству плаћеника, јавља агенција ТАС С.
Фото: PrtSc/ABC News (Australia)/YouTube

Како се наводи у пресуди, у светлу почињених злочина Ејден Аслин, Шон Пинер и Садун Брагим осуђени су на смрт.

Врховни суд ДНР јуче је објавио да су Британци Пинер и Аслин и држављанин Марока Брагим, који су ратовали на страни Украјине, делимично признали кривицу.

Након што су ухапшени они су признали да су прекршили члан 232 Кривичног закона ДНР „Пролазак обуке у циљу терористичке активности”, а за то кривично дело предвиђена је казна затвора од 15 до 20 година, пренео је Спутњик.

Истрага је утврдила да су Британци и Мароканац за новчану накнаду учествовали у „оружаној агресији Украјине у циљу насилног преузимања власти у ДНР”, јавља Танјуг.

Осим тога, Пинер и Брагим су се изјаснили кривим за акције усмерене на насилно преузимање власти, што је кривично дело из члана 323 Кривичног закона ДНР и за које је прописана затворска казна од 12 до 20 година, а у случају отежавајућих околности или у ратно време смртна казна уз одузимање имовине.

Међутим, они нису признали кривицу која предвиђа део члана 430 – „Учешће плаћеника у оружаном сукобу или војним акцијама”.

Британци Шон Пинер и Ејден Аслин и Мароканац Садун Брагум предали су се у Маријупољу средином априла.

Руско Министарство одбране саопштило је да „плаћеници који су стигли у Украјину нису борци, те да их у најбољем случају чека дугогодишња затворска казна”.

Komisija: Napad na Kapitol pokušaj puča,Tramp iza svega

Преузмите андроид апликацију.