Почетна > Србија
Србија

На Сајму вина додељене награде најбољима

На Првом међународном сајму вина „Винска визија Отвореног Балкана“, у присуству премијерке Ане Брнабић и српског члана Председништва Босне и Херцеговине Милорада Додика, данас су додељене награде у девет категорија, међу којима су две за вина од аутохтоних врста грожђа.
Foto: Pixabay/PhotoMIX-Company

Брнабић је истакла да су сви који су на било који начин учествовали на овом сајму вина, па и произвођачи ракије, помогли да се учврсти једна бриљантна политичка идеја.

„Најбоља емоција која се осетила међу земљама Западног Балкана била је она које се осетила у претходна три дана трајања сајма“, рекла је Брнабић и изразила наду да ће сајам постати традиционалан.

Навела је да је на сајму учествовало око 400 излагача из 22 земље.

„Ова манифестација нама са Западног Балкана може да буде на понос, она нас ставља у центар вина и виноградарства. Њоме смо доказали шта можемо да понудимо Европи“, нагласила је премијерка.

Истакла је да се показало да вино повезује људе и као посебно позитивно навела то што су на сајам дошли и представници Босне и Херцеговине и Црне Горе.

„Покушаћемо да нам се и они придруже и да нас буде више у Иницијативи Отворени Балкан“, рекла је Брнабић.

Награде су додељене у категоријама белих, црвених, розе, пенушавих, слатких, оранж и појачаних вина, а када је реч о посебним наградама за аутохтоне сорте, додељене су за црвена и бела вина.

Награду за најбоље бело вино добио је домаћи песак сиви Пинот григио 2021. винарије ВРТ из Риђице, за црвено родослов Ресерве 2016. винарије Александровић, за розе вино домаће немир росе прокупац – каберне 2021, винарија Деспотика, за најбоље пенушаво вино тријумф ноар пенушаво 2019 винарије Александровић, за најбоље оранж вино Цхатеауx Камник из Северне Македоније, за најбоље слатко вино три сунца траминац касна берба 2016, винарије Фрушкогорски виногради, за најбоље појачано вино Медуза црвена 2021, домаће винарије Арт ет Винум.

Када је реч о винима од аутохтоних сорти грожђа, награду за најбоље бело вино добио је домаћи грашац бели 4.0 2021винарије Веркат, Фрушка гора, а за црвено вино Барово Ред 2019 Тиквеш Цхатеауx & Домаинс из Северне Македоније.

Жири који је оцењивао вина био је састављен од 25 међународних винских судија од којих петоро има титулу „мастер ов вајн“.

Координатор оцењивања вина Игор Луковић је истакао да је веома важно што су се у Београду окупиле судије највишег ранга и што је оцењивање било као и на другим великим светским винским сајмовима.

„Ово је велики корак ка међународној винској сцени и повратак нечега што је стара, најстарија могућа винска Европа јер винска култура је прво стигла овде па се после селила на север и на запад“, истакао је Луковић.

Навео је да су сомелијери преко руку у претходна два дана пренели 2400 флаша вина, опрали више од 2000 чаша.

На челу жирија била је Керолајн Гилби, мастер оф вајн, која важи за највећи светски ауторитет за вина југоисточне Европе и Западног Балкана.

Она се, како је рекла, винима са овог подручја бави више од 30 година и видела је праву револуцију у производњи, напредак у технологији.

„Ја верујем да су локалне врсте вина веома важне. Такви су прокупачки вранац, грашац, који су имали тешку прошлост и дугу историју“, рекла је она.

Додала је да би такве аутентичне производе требало понудити свету, јер сомелијери желе да добију нешто ново.

Na Sajmu vina dodela Vinskog trofeja Otvorenog Balkana

Преузмите андроид апликацију.